Dette er ikke humbug-nyheter a la «regner med å ha teknikken klar i år 2030» eller «foreløpig er medisinen kun testet på albino-rotter».

Dette er hard news.

En forskergruppe ledet av nevrokirurg Kai Miller ved Stanford University har klart noe helt utrolig. Ved hjelp av en nyutviklet algoritme kan Miller og kollegene hans finne ut hva andre mennesker ser og tenker på, kun ved å studere hjernebølgene deres.

Det høres både utrolig futuristisk og veldig skummelt ut på én gang, og i artikkelen publisert hos PLOS (tilgjengelig for alle) går Miller i dybden på både teknikk og fremgangsmåte. Vel verdt lesningen.

Teknikken blir spådd å ha et vell av bruksområder, mest nærliggende er kanskje å hjelpe folk med forskjellige typer hjerneskader, som for eksempel såkalt locked in syndrome.

Vi vil også tro at etterretningstjenester og «avhørseksperter» i diverse skumle land også gjerne vil bryne seg på denne teknologien — for i praksis betyr det at man kan lese andres tanker direkte.

I hvert fall nesten …

Kort fortalt er den nye teknikken tuftet på forskning utført på mennesker med epilepsi. Disse pasientene hadde fått implantert elektroder i hodet i forbindelse med terapeutisk behandling, og mens de ventet ble de med på forsøket. Elektrodene var festet til hjernens områder for syn og hørsel.

Det Miller og teamet hans fokuserte spesielt på var såkalte ERP-bølger, og noe som kalles asynchronous broadband signals (som ikke må forveksles med bredbåndet du kanskje surfer på akkurat nå).

Foto: Kai Miller, Stanford University

Disse bølgene er elektriske signaler som sendes ut fra nervecellene i hjernen. Endringer i ERP-signalene er en indikasjon på at «nå noe har skjedd», mens de andre signalene dreier seg mer om hva som har skjedd, eller hva slags stimuli øynene har fått.

Det Miller og forskertemaet fra Stanford gjorde var å observere begge disse signaltypene, og så bruke sin algoritme for å tolke dem.

Pasientene ble vist bilder av forskjellige dagligdagse objekter, som bygninger og ansikter, i korte glimt.

Ved å tolke signalene fra hjernen klarte forskerne å angi nøyaktig når pasienten så på et bilde — og mer imponerende — i 95 % av tilfellene klarte forskerne også å si hva pasienten så på bildet.

Alt ved kun å tolke de elektriske signalene som ble plukket opp direkte fra pasientens hjerne.

Lignende forsøk har blitt utført tidligere, men aldri har forskere kunnet beskrive i realtid hva pasienten/forsøkspersonen ser på.

Miller håper at teknikken kan bidra til å styrke behandlingstilbudet for slagpasienter og pasienter med hjernesvulst.

– Det er en måte å lese tanker på, men det er ikke så skummelt som det kanskje kan høres ut, sier Miller til Popular Science.

Via Iflscience og Popular Science

Toppbilde: Pixabay

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.