Hent litt tørkepapir, legg deg nedpå og følg med: Det er tid for de store spørsmål.

Selv om den verste kuldebølgen endelig (eller dessverre) er over, er det lenge igjen av vinteren. Og vinter er høysesong for alle slags vondter, lidelser og sykdommer som manifisterer seg blant annet i nesa.

Mest vanlig: Forkjølelse.

Mest vondt: Influensa.

celebrities sneeze sneezing hahhaha lazy saturday

Begge deler føles ille der og da, og selv om begge sykdommer har flere kardinalsymptomer er det ett som ofte irriterer mer enn andre:

Tett nese.

Å sove om natten er helt umulig. Plutselig er du tett i det ene neseboret, men hvis du snur deg blir du tett i det andre! En endeløs strøm av snørr synes å komme ut av neseborene. Hvor kommer det fra?

Hva er poenget med tett nese? Har det noen funksjon? Eller er det bare et symptom?

Tilstanden kalles rhinorrhea. En slags diaré i nesa.

moment right sneeze fail sneezes

Årsaken til at det blir slik er måten kroppen din er programmert for å slåss mot infeksjoner med bakterier, virus og det som verre er.

Inne i nesa finnes «nasale membraner» eller slimhinner på godt norsk. Disse fungerer som en barriere mot virus og bakterier, og når immunforsvaret kicker inn vil noen små proteiner som kalles cytokiner sende signaler til slimhinnene i nesa om å produsere mer såkalt mucus — snørr.

Da skjer det ting som de fleste snufsende kjenner seg igjen i: Slimhinnene hovner opp, du blir tett, kanskje ikke bare i nesa men i «hele hodet», og nesa med tilliggende herligheter fylles med snørr.

LES OGSÅ: Antibiotika stadig mindre effektivt i kampen mot bakterier

jim carrey cold dumb and dumber freezing snot

I tillegg finnes små flimmerhår som skyver snørret bakover i nesa, ned til svelget og videre ned i magen der bakterier og virus normalt sett ikke overlever.

Til vanlig er snørret fargeløst, men blir gjerne gult eller grønt hvis det er bakterier eller virus inne i bildet.

Alle kjenner innimellom et behov for å snyte seg, og mens du er forkjølet kan dette behovet blir ganske presserende. Det er i utgangspunktet ikke noe galt i å snyte seg, men man kan risikere å slynge mengder av infisert mucus inn i bihuler og andre steder hvor det ikke bør være.

Derfor kan det lønne seg å la prosessen gå sin naturlige gang, selv om det frister å snyte seg skikkelig.

God bedring!

Via Science Nordic og PopSci

Toppbilde: Wikimedia Commons 

National Geographic