Vi lar denne tegneserien fra xkcd sette tonen:

Det er nå snart seks år siden vi mistet kontakten med Mars-roveren Spirit. Den sitter fast der på den røde planeten ennå, mange titalls millioner kilometer herfra.

Spirit landet på Mars for nesten nøyaktig 12 år siden, den 4. januar 2004. Den satte straks i sving med å utføre sitt oppdrag i vitenskapen og utforskningens navn.

Tvilling-roveren Opportunity landet tre uker senere, på den andre siden av planeten. Begge var laget for å overleve og kommunisere hjem i 90 dager. Nærmere bestemt 90 Mars-dager, eller «soler»: én sol = 24 timer, 39 minutter og 35.244 sekunder.

Illustrasjon av hvordan Spirit ser ut i Mars-landskapet. Illustrasjon: NASA

Illustrasjon av hvordan Spirit ser ut i Mars-landskapet. Illustrasjon: NASA

Oppdragets planlagte varighet kom og gikk. Vinder blåste sanden av Spirits solcellepaneler, og ga den mer strøm enn beregnet. Delene holdt sammen, terrenget ble forsert. Nye 90 dager gikk – igjen, og igjen.

Så, den 1. mai 2009, etter mer enn fem år, kjørte den seg fast. Da hadde den arbeidet flittig 21,6 ganger så lenge som NASA hadde turt å håpe.

I dette øyeblikket var nok roverens skjebne forseglet: uten å røre på seg, får den ikke solpanelene i posisjon til å lade opp batteriene. Likevel: den kjempet tappert. Kommunikasjonen fortsatte i nesten et år, til 22. mars 2010. Så ble det stille fra Spirit.

Historien om roverens siste dager og NASAs redningsforsøk kan du høre om lørdag 2. januar klokka 22.00 på National Geographic Channel, i  «Slutten på en Mars-rover».

Panorama fra Mars fanget av Spirit i september 2007. Klikk for større versjon. Foto: NASA

Panorama fra Mars fanget av Spirit i september 2007. Klikk for større versjon. Foto: NASA

Hva med Spirits tvilling, Opportunity? Den er, tro det eller ei, fortsatt aktiv. Den har kjørt rundt på Mars, observert og samlet vitenskapelig data, mer enn 45 ganger så lenge som var planlagt. Den 25. januar vil det være 12 år siden den begynte sin ensomme reise på planetens overflate.

Siden 2012 har også den nyere, mer avanserte roveren Curiosity vært aktiv på Mars.

«Slutten på en Mars-rover» ser du på National Geographic Channel lørdag 2. januar klokka 22.00.

Toppbildet: Mars’ atmosfære tatt av Viking 1 Orbiter, aktiv 1975-1980. NASA.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.