De aller beste bildene vi hadde av den fjerne dvergplaneten Pluto var inntil nylig i denne kategorien. Dette er tatt av romteleskopet Hubble i 2010:

Foto: NASA, ESA, M. Buie (Southwest Research Institute)

Foto: NASA, ESA, M. Buie (Southwest Research Institute)

De bildene vi har fått nå … de er i en fullstendig annen klasse.

Det er nå snart fem måneder siden romsonden New Horizons passerte Pluto, i en svimlende hastighet, fem milliarder kilometer herfra. Det tar lang tid å overføre all dataen over slike ufattelige avstander, men nå har NASA akkurat sluppet de kanskje beste bildene vi får de av dvergplaneten i vår levetid.

De følgende bildene er tatt med langdistansekameraet LORRI fra 17 000 kilometers avstand, cirka 15 minutter før sonden var på det nærmeste, den 14. juli i år.  Oppløsningen er helt ned mot 80 meter per piksel, og bildeutsnitt som sammenlagt måler 80 kilometer. Altså litt lenger enn fra Oslo til Fredrikstad eller Tønsberg i luftlinje, til sammenligning.

– De nye bildene gir et forbløffende, super-høyoppløst vindu inn til Plutos geologi, sier Alan Stern, forskingsleder for New Horizons, i en pressemelding fra NASA.

– Fra Mars eller Venus hadde vi ingenting i nærheten av en slik bildekvalitet inntil flere tiår etter de første sondene som passerte. Ved Pluto er vi der allerede – nede blant kraterne, fjellene og ismassene – mindre enn fem måneder senere! Den vitenskapen vi kan gjøre ut fra disse bildene er rett og slett utrolig, sier han.

Klikk på bildene for større versjon (artikkelen fortsetter nedenfor).

Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Fjellene ved utkanten av issletten Sputnik Planum. Uoffisielt kalles fjellene al-Idrisi. «Fjellene som grenser til Sputnik Planum er helt utrolige ved denne oppløsningen,» sier John Spencer fra New Horizons-vitenskapsteamet, ved Southwest Research Institute. «De nye detaljene som kommer frem her, spesielt de ‘sammenkrøllede’ ryggene inne blant den rotete massen, støtter vårt tidligere inntrykk av at fjellene er egentlig massive isblokker som har blitt trykket sammen og på et eller annet vis fraktet til sin nåværende plassering». Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Lagdelte kratere og issletter på Pluto. «Nedslagskratrene er naturens borehull, og de nye, høyoppløste bildene av de større kratrene synes å vise at Plutos isskorpe er inndelt i flere lag, i alle fall enkelte steder,» sier William McKinnon, som forsker på Plutos geologi ved Washington-universitetet i St. Louis. «Glimtene av Plutos indre lar oss se bakover i geologisk tid, og hjelper oss å sette sammen dens geologiske historie». Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Deler av Plutos isskorpe er tydelig formet av erosjon, og er blitt svært ulendt. NASA kaller det Plutos «badlands». Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Og om vi ikke får se noen høyere oppløsning enn dette, så har du likevel noe å glede deg til: det er bare de første i rekken.

annonse
native

Flere tilsvarende bilder skal strømmes på tvers av solsystemet fra New Horizons. Sonden er fortsatt der, et sted langt der ute, på vei lenger og lenger vekk fra solen.

I tillegg har NASA lagt ut denne filmen. Her kan du se hvordan stillbildene henger sammen, og enda flere detaljer fra overflaten:


Det er bare å kose seg med bildene – og vente i spenning på flere.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.