Du tenker sikkert at USA er verdensledende innen romfart? Da er det en tankevekker at de siden 2011 ikke har hatt mulighet til å sende sine egne astronauter til verdensrommet.

Etter at romfergeprogrammet ble nedlagt har amerikanere på vei til romstasjonen (ISS) hatt en mellomlanding i Russland. Flaut!

USAs president Barack Obama har uttalt at han vil prioritere å få oppskytningene tilbake på amerikansk jord. Og da er det i første omgang ikke NASA selv, men snarere private selskaper som kan levere.

Det er allerede kjent at tungvekteren Boeing er på saken. Enda mer spennende er at også SpaceX nå får kontakt for å sende mennesker til romstasjonen. Det rapporterer NASA i en pressemelding.

SpaceX, om du ikke husker det, er det andre store selskapet til Tesla-gründeren Elon Musk. Det er kanskje et av de mest spennende og grensesprengende foretakene i verden akkurat nå, og er i ferd med å snu hele romfartsindustrien på hodet med sine «billige», hjemmesnekra raketter – og megalomane ambisjoner.

annonse
native

De har allerede sendt flere forsyninger til romstasjonen, men deres Dragon-romkapsel har ennå ikke båret mennesker.

Les også: Falcon Heavy fra SpaceX blir verdens største romrakett, skal bære 37 satellitter på én tur

En Dragon-kapsel på vei ut av SpaceX-fabrikken i California i februar. Foto: SpaceX (offentlig eiendom)

En Dragon-kapsel på vei ut av SpaceX-fabrikken i California i februar. Foto: SpaceX (offentlig eiendom)

Det har egentlig ikke skjedd så mye med designen eller funksjonen på romkapsler siden romkappløpets mest intense dager for drøyt 40 år siden. Med Crew Dragon, som er navnet på den bemannede varianten, tenkes det derimot nytt.

Den har en mye mer åpen og stilren design enn en er vant med å se, og den skal kunne lande mykt på bakken igjen etter bruk, klar for nye reiser til rommet.

Dersom de private foretakene møter NASAs sikkerhetsbestemmelser, skal første oppskyting skje innen utgangen av 2017. Det er foreløpig ikke bestemt om det er Boeing eller SpaceX som får fly først.

Astronautene vil altså da sitte på med henholdsvis Boeings CST-100 Starliner eller SpaceX’ Crew Dragon.

Og Crew Dragon, den får vi vite at skal se slik ut på innsiden:

21119686299_c88f63e350_z

21119754479_346b601322_z

Toppbildet: Det endelige målet for Dragon-kapselen: Mars. Illustrasjon: SpaceX (offentlig eiendom)

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.