Noen mennesker evner å se det fantastiske i det som for andre bare er støv. Mikroskopfotografene viser oss en ukjent verden. Her er noen av deres aller beste bilder.

Hvert år arrangerer kamera- og mikroskopspesialisten Nikon en fotokonkurranse kalt Small World.

Konkurransen tar for seg feltet mikroskopfotografi, og mennesker fra hele verden kan sende inn bidrag som gir oss et innblikk i en verden vi ellers bare kan se gjennom mikroskopet.

Her er noen av årets beste innsendte bilder til Nikon Small World.

1. Førsteplassen gikk til Ralph Claus Grimm, fra Queensland i Australia. Han har fotografert pollen fra planten løvetann på øyet til en bie. 

2. Dette bildet av Kristen Earle, Gabriel Billings, KC Huang  og Justin Sonnenburg fra Stanford University School of Medicine viser bakterier inne i tykktarmen til en mus.

3. Dr. Igor Siwanowicz ved Howard Hughes Medical Institute har fotografert munnen på en kjøttetende plante.

4. Dette er celler fra «menneskelig» brystvev. Det spesielle er at det er dyrket frem i et laboratorium. Bildet er tatt av Daniel H. Miller & Ethan S. Sokol fra Whitehead Institute for Biomedical Research.

native

5. Bildet viser et gliobastiom, en svulst som vokser inne i en musehjerne. Det røde nettet viser blodkarene i hjernen. FOTO: Dr. Giorgio Seano & Dr. Rakesh J. Jain ved Harvard Medical School.

6. Dette «monsteret er faktisk sporekapselen fra tuppen av en liten bit med mose. Bildet er tatt av Henri Koskinen fra Helsinki, Finland.

7. Evan Darling fra Sloan Kettering Cancer Center i New York har tatt dette bildet av undersiden til en liten sjøstjerne.

8. Dr. Tomoko Yamazaki fra amerikanske NIH har tatt dette bildet av et museøre.

9. Dr. Nathanaël Prunet fra California Institute of Technology har tatt dette bildet av en bestanddel på planten Vårskinneblom.

10. Ian Gardiner fra Canada har tatt dette bildet av en levende «muslingreke».

Toppbilde: Ralph Claus Grimm, Queensland, Australia

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.