Satellitten «New Horizons» fortsetter å levere — og imponere. De siste bildene som har krysset solsystemet og landet trygt i NASAs server får forskerne til å måpe.

Millioner har fulgt med på New Horizons’ ni år lange reise gjennom solsystemet. Tidligere i sommer kulminerte prosjektet da romsonden passerte Pluto.

Tidligere har vi sett fantastiske bilder av solnedgangen, denne gangen er det spektakulære fargebilder av Plutos måne, Charon, som er gjort tilgjengelig for allmenheten.

Det nyeste bildet av Plutos måne Charon Foto: NASA/JUAPL/SwRI

Charon er Plutos største måne, og er interessant av flere grunner. Selv om Charon er «bitte liten» sammenlignet med vår egen måne, er den en gigant i forhold til Pluto.

I tillegg er avstanden mellom dem relativt kort. Hvis vår egen måne hadde vært like nærme, hadde den sett ut som en gigant på nattehimmelen.

Pluto og den store månen Charon, i riktig relativ størrelse og avstand. Foto: NASA/JUAPL/SwRI

Pluto og den store månen Charon, i riktig relativ størrelse og avstand. Foto: NASA/JUAPL/SwRI

Noe av det som overrasker mest med de krystallklare bildene fra Charon, er detaljene rundt et stort canyon-område som strekker seg mer enn 1500 kilometer langs overflaten — mer enn fire ganger så stort som Grand Canyon i USA.

Det store dalsystemet er ifølge NASAs John Spencer et resultat av enorme tektoniske bevegelser, og tyder på at også Charon har hatt en spennende geologi.

Montasje som viser størrelsesforholdet mellom Charon og Pluto, Foto: NASA/JUAPL/SwRI

Som om ikke det var nok nerde-info, har NASA også sydd sammen en rekke stillbilder fra passeringen til denne fantastiske videoen:

På bildet nedenfor kan du se hvilke avfotograferte områder på Charons overflate som er med i filmen:

Utsnitt fra Charon Foto: NASA/JUAPL/SwRI

 Her kan du se utviklingen i bildekvalitet på fotografiene av Pluto fra 1994 til i dag:

pluto

native

Både Pluto, Charon og ikke minst New Horizons fortsetter å levere spennende ny viten, og i løpet av de neste ukene og månedene vil NASA fortsette å motta nye fargebilder i høy kvalitet.

En av årsakene til at det går tregt med nedlastinger er rett og slett at Pluto befinner seg vanvittig langt borte — hele fem milliarder kilometer.

Mer om utfordringene med bildeoverføring fra New Horizons kan du lese her.

At resten av bildene lar vente på seg, gjør det jo også litt mer spennende? Det kan fortsatt komme store overraskelser fra Pluto! Når og om de dukker opp, kan du få vite mer om det her på Natgeobloggen.no.

Via NASA og Popular Science

Toppbilde: Foto: NASA/JUAPL/SwRI

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.