Millioner har fulgt med på New Horizons’ ni år lange reise gjennom solsystemet. Tidligere i sommer kulminerte prosjektet da romsonden passerte Pluto.

I forkant fikk vi se noen fantastiske bilder fra avstand, og NASA sørget for at de første nærbildene ble sendt trygt på tvers av solsystemet til jorden.

De nye bildene er tatt fra ca. 18000 kilometers avstand, og viser spektakulære detaljer fra Plutos overflate. Store frosne slettelandskaper, og fjellkjeder på størrelse med Pyreneene på grensen mellom Frankrike og Spania.

De høyeste fjelltoppene strekker seg rundt 3500 opp fra Plutos overflate.

pluto1

Fjellkjede i solnedgang på Pluto. FOTO:NASA/JHUAPL/SwRI

– Hvis en kunstner hadde malt Pluto på denne måten, ville jeg ha trodd at det var for godt til å være sant – men det er faktisk slik det ser ut,  sier forskningsleder Alan Stern i en uttalelse.

Et av de nyeste bildene viser solnedgang på Pluto. På bildet ses lange skygger fra fjelltoppene, og en form for tåke eller dis på overflaten.

– Bildet er også en vitenskapelig skattkiste, med mange avslørende detaljer om Plutos atmosfære, fjellkjeder, isbreer og sletter, sier Stern.

Dis eller tåke på Plutos overflate. FOTO:NASA/JHUAPL/SwRI

Siden passeringen i juli har det fortsatt å strømme inn data fra de syv vitenskapelige instrumentene som har jobbet i høygir for å samle informasjon, men nettopp her ligger også en av New Horizons store utfordringer:

Datahastigheten i overføringen fra New Horizons til jorden topper seg på rundt 2 kilobit per sekund. Med denne lave hastigheten vil du bruke rundt to timer for å laste ned et standard bilde på telefonen din. For NASAs del betyr det  at New Horizons vil bruke mer enn et år på å overføre alle dataene til jorda.

native

Hvis du ikke er fornøyd med datahastigheten fra satellitten, husk at New Horizons befinner seg over fem milliarder kilometer unna, i tillegg til at den beveger seg bort fra oss i en hastighet på 58.000 kilometer i timen.

Nedenfor kan du se en animasjon som viser utviklingen i bildene vi har av Pluto fra 1994 til i dag.

pluto

I tillegg er New Horizons nå blitt godt og vel ti år gammel. Satellitten har, ifølge teknologibloggen Link.no, samme prosessor som den originale PlayStation-konsollen fra 1994(!). Og da sonden ble skutt opp i 2006, var det ennå ett og et halvt år før den første Iphone skulle komme på markedet. For å sette det i kontekst.

Pluto og den store månen Charon, i riktig relativ størrelse og avstand. Foto: NASA/JUAPL/SwRI

Pluto og den store månen Charon, i riktig relativ størrelse og avstand. Foto: NASA/JUAPL/SwRI

At sonden i det hele tatt er der ute og kommuniserer med oss, er litt av en bragd. Etter Pluto-passeringen fortsetter ferden nå mot Kuiper-beltet hvor den skal se nærmere på restene etter solsystemets dannelse, før New Horizons går tom for drivstoff en gang i år 2020.

 

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.