Hail science! Den mildt sagt ambisiøse oppgaven å få alle nederlandske tog over på vindkraft er ikke bare grønne drømmerier — det er (snart) realitet.

Tidligere i år tredte avtalen om å få landets tog over på energi fra vindturbiner i kraft, og vel halvparten av togene på nederlandske skinner går allerede på vindkraft.

cinemagraph animated GIF

Giphy

Og utviklingen går raskt fremover: Ifølge en artikkel i Railway Technology vil andelen neste år stige til 70 %, så til 95 % i 2017, før de håper å nå målet om et jernbanenett som er drevet av 100 % fornybar energi i løpet av 2018.

Kanskje havner også Norge med på laget her, da det nederlandske jernbaneverket sier de vil importere omtrent halvparten av den fornybare energien de skal bruke fra nabolandet Belgia og land i Skandinavia.

train animated GIF

Giphy

Nederlenderne er beinharde på utslipp av klimagasser. Tidligere i sommer gikk faktisk det nederlandske folk til søksmål mot staten for å redusere utslippene til et nivå som ligger 25 %  lavere enn i 1990.

native

Togene i Nederland frakter i snitt ca. 1,2 millioner passasjerer hver dag. Å drifte togene krever ca. 1,4 terrawatt-timer årlig, og dette igjen har ført til at 555 000 tonn ble sluppet ut i atmosfæren. Målet for nederlandsk jernbane er å få dette tallet ned til null.

Norge har kommet langt i denne utviklingen. Faktisk så kjører alle (elektriske) tog i Norge på 100 % gjennvinnbar energi fra vannkraft. Og over 80 % av alle tog på norske skinner kjører elektrisk.

wind animated GIF

Giphy

Toppbilde: Wikimedia Commons

 

 

National Geographic