To skritt frem, ett tilbake.

Det er ikke uten noen alvorlige tilbakeslag at det private selskapet SpaceX prøver å revolusjonere romfarten – slik som da deres (heldigvis ubemannede) Falcon 9-rakett med forsyninger til Den internasjonale romstasjonen (ISS) eksploderte kort etter oppskyting i juni.

Likevel gjør de stadig spennende fremskritt, og det siste av dem er at de snart skal være klare for å teste ut den mye omtalte, lenge etterlengtede, megastore raketten Falcon Heavy.

Falcon Heavy skal fly for første gang i april eller mai neste år, melder SpaceNews.com (via Engadget, The Verge).

Slik vil Falcon Heavy se ut klar til avgang. Illustrasjon: SpaceX

Slik vil Falcon Heavy se ut klar til avgang. Illustrasjon: SpaceX

Raketten skal i første omgang prøvekjøres uten noen spesiell last.

Men allerede om ett år skal den etter planen gjennomføre sitt første kommersielle oppdrag, nemlig å bære hele 37 satellitter opp i lav jordbane for det amerikanske luftforsvaret. Også telefoni– og tv-selskaper skal være i prat med SpaceX om å benytte den nye, største arbeidshesten på markedet. Den kan ta av med en last på hele 53 tonn.

native

I romfartens historie er den bare overgått av Sovjetunionens gigantiske (og nesten ubrukte) Energija, samt den berømte måneraketten Saturn V – mesterverket til ingeniørgeniet Wernher von Braun, samme mann som laget Hitlers fryktede V2-raketter, som du kan lese om her.

Falcon Heavy blir likevel den klart største og kraftigste raketten som er i bruk i dag.

Les også: Hva er størst av måneraketten og en «Star Destroyer»? Her er en oversikt over alle verdens (og fantasiens) raketter og romskip.

Se her for en idé om hvordan det vil ta seg ut:


I filmen kan du se at når leddene med drivstoff skiller seg fra raketten etter hvert som de brukes opp, så vil SpaceX prøve å lande dem trygt tilbake på jorda for å bruke dem på ny. For der det alltid har vært en viss bruk-og-kast-mentalitet forbundet med raketter, skiller SpaceX seg ut med sitt ønske om å gjenbruke farkostene.

Vanligvis ville disse førstetrinnsrakettene simpelthen styrtet i havet.

SpaceX har allerede gjort flere, foreløpig mislykkede forsøk på å redde sine Falcon 9-raketter med en kontrollert, vertikal landing på en fjernstyrt lekter. En flytende landingsplattform i havet, rett og slett. Falcon Heavy består i bunn og grunn av tre slike Falcon 9-raketter stilt side om side, og også disse ønsker det private selskapet å redde for gjenbruk.

Om det ikke blir flere forsinkelser, kan vi få se om det går i løpet av neste år.

Alle bilder og film: SpaceX.

National Geographic