Google, eller Alphabet som søkemotorgiganten nå sorterer under, er kjent for sine ambisiøse forretningsidéer. Tidligere har de satt i gang prosjekter for å gi hele verden tilgang til internett ved hjelp av svevende ballonger, og har seriøse planer om å kjøre bilen din hjem for deg.

Siste nytt er at Google nå skal jakte fotoner fra solen.

Space Star animated GIF

Giphy.com

Mer konkret: Gjennom det nye prosjektet Sunroof har Google begynt prosessen med å kombinere data fra satelitter i bane rundt jorda, med sin allerede eksisterende karttjeneste. Resultatet er teknisk nybrottsarbeide:

I Project Sunroof skal du kunne taste inn adressen din på vanlig måte, som i Google Maps, og så vil algoritmene kombinere kartdata med informasjon fra andre databaser og gi din adresse en «personlig tak-analyse».

Project Sunroof regner ut hvor mye sollys som treffer hustaket ditt i løpet av et år, og tar høyde for blant annet skygger fra nærliggende bygninger og trær, og kombinerer dette med historiske værdata.

Slik skal du kunne vurdere hvorvidt det vil lønne seg for deg å installere solcellepaneler, hva det vil koste, hvor mye du kan spare — og selvsagt finne en leverandør som kan installere herligheten for deg. Vi gjetter at denne karen kommer til å vake høyt blant søkeresultatene.

Å kunne fange solenergi har lenge vært en drøm for vitenskapsfolk, og det finnes flere måter å gjøre det på. Alle planter produserer for eksempel sine bestanddeler gjennom fotosyntese, og du kan også lagre varmeenergien i vann, men hvis du vil ha strøm på macen trenger du elektrisk energi.

Den meste effektive måten å omdanne solenergi til elektrisitet i dag er gjennom solcellepaneler. På det norske markedet finnes uliker typer solcellepanel, de mest vanlige er monokrystallinske og polykrystallinske paneler. Moderne paneler av denne typen har en virkningsgrad på mellom 12 og 20 % og stiger stadig. 

Det internasjonale energibyrået IEA har beregnet at  den samlede solenergien som treffer jorden er over 120 000 terawatt. Dette tilsvarer produksjonen til flere millioner kjernekraftverk — hver dag.  Selv om vi lever langt nord og ikke får like mye sollys som sydligere strøk, mottar Norge hvert år ca. 1500 ganger mer energi fra sola enn det vi bruker. Dette gjør at mange mener potensialet for solenergi er enormt, selv så langt nord vi lever. Alt du trenger er å fange, og lagre energien på en effektiv måte.

Kommersielle solenergisystemer fås i prisklasse fra rundt 40.000 kroner og oppover. Teslas Powerwall er til sammenligning beregnet å koste rundt 25.000 kroner.

Solar Iss animated GIF

Giphy.com

Foreløpig er prosjektet begrenset til San Fransisco og Boston, pluss en liten destinasjon et annet sted i California (hvor moren til en av utviklerne på prosjektet bor), men Googles plan er selvfølgelig verdensdekkende funksjonalitet.

Foto: Google Project Sunroof/Giphy

Toppbilde: Wikimedia Commons/BrendelSignature

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.