For bøker, tv-serier og filmer innen fantasy-sjangeren er det essensielt å skape et helt eget univers de kan dra publikum inn i.

Å finne opp et helt nytt språk er antakelig et av de beste virkemidlene for å oppnå dette.

J.R.R. Tolkien, som skrev «Hobbiten» og «Ringenes herre»-triologien, har funnet opp flere språk, blant dem Elvish, Dwarvish, Entish og Black speech.

Tolkien mente at språk er starten på en kultur, ikke en følge av den.

Det er etterhvert en god del språk som er laget til tv-serier og filmer, og noen av disse er så troverdige og gjennomførte at de kunne vært snakket av en gruppe i virkeligheten.

Møt fire språkoppfinnere og hør deres tanker om språkene de har laget.

I videoen forteller blant annet lingvisten Mark Okrand, oppfinneren av Klingon fra Star-Trek, at det er fans over hele verden som snakker språket han har funnet opp. Okrand er imponert over hvor godt trekkies-ene snakker fantasispråket.

– Ikke bare er det gramatisk korrekt, det høres fantastisk ut og. Mange fans snakker Klingon bedre enn jeg selv gjør, forteller han.

Sjekk for øvrig ut denne morsomme videoen med låten Gangnam Style fremført på klingon.

Men, ikke alle fantasispråkene er verdt å lære seg om vi skal tro Encyclopedica Britannica. De mener mange av fantasispråkene bare er tullpreik. Her kan du lese listen deres over de 6 språkene som er så gjennomført laget at man faktisk kan ha nytte av å lære seg dem.

Mother Nature Network foreslår på denne listen disse  7 språkene.

Natgeobloggen gjør det litt enklere og har plukket ut fire av de mest kjente og gjennomførte oppfunnede språkene, som du faktisk kan lære deg:

  1. Klingon fra «Star Trek». Kanskje det mest kjente fantasispråket, oppfunnet av lingvisten Mark Okrand. Språket er snakket av klingon-romvesnene. Du kan blant annet lære å snakke klingon her.

  1. Elvish fra «Hobbiten»- og «Ringenes Herre»-bøkene. Forfatteren J. R. R. Tolkien har funnet opp to ulike elvish-språk med flere dialekter alvene i hans univers snakker. Her er et kurs i elvish.

  1. Dothraki fra «Game of Thrones» – opprinnelig fant George R. R. Martin opp noen ord på Dothraki til «A Song of Ice and Fire»-bokserien, men David Peterson lagde et gjennomført språk til dothrakiene i tv-serien «Game of Thrones». Lær å snakke Dothraki her.

  1. Na’vi fra «Avatar». Lingvisten Paul Frommer laget språket na’vi-ene snakker. Her kan du lære na’vi flytende på tre måneder.

Toppbilde: Cristiano Betta from London, UK (Klingon  Uploaded by MaybeMaybeMaybe) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.