6. august i 1945, klokken 0245, tok det amerikanske B-29-bombeflyet «Enola Gay» av fra en flybase på stillehavsøya Tinian. Med seg i flyet hadde mannskapet atombomben «Little Boy».

Den tre meter lange og 4.400 kilo tunge bomben inneholdt 64 kilo uranium 235 og skal ha hatt en kraft tilsvarende 15 kiloton TNT.

Mer fakta om bombene kan du lese hos for eksempel Factmonster eller Wikipedia.

Klokkan 0815 ble «Little Boy» sluppet over Hiroshima. Noen sekunder senere var byen borte. Fra bombeflyet så man bare lysglimt og en atomsopp.

Video av Hiroshima-bomben.

«Little Boy» ødela absolutt alt innen en radius på to kilometer. Skadene bredte seg over en mye større radius. 90 prosent av byen ble ødelagt.

Og hvordan ville dette sett ut der du bor? Den globale non-profitt radiokanalen PRI har som et ledd i serien Hiroshima Generations laget et program hvor du kan simulere skadene Hiroshima-bomben ville påført om den hadde blitt sluppet over din hjemby:

Her kan du se hvordan din hjemby hadde blitt rammet av Hiroshima-bomben.

I Hiroshimas bykjerne var det kun én bygning som overlevde bomben. Store deler av resten av byen er bygd opp på nytt. Her kan du se noen av bildene fotograf Issei Kato tok da han oppsøkte noen av stedene som ble ødelagt for 70 år siden.

129 000 mennesker ble ifølge Wikipedia drept i bombingen av Hiroshima og Nagasaki (9. august 1945), og førstnevnte markeres flere steder i verden i dag. Blant annet holdt Japans statsminister Shinzo Abe tale, hvor han oppfordret verden til å destruere atomvåpen for godt.

Og når man ser denne amerikanske undervisningsvideoen (fra 1945!) om atombombene skjønner vi hvorfor dette er en god idé.

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.