14. juli fløy en romsonde forbi Pluto for aller første gang. I forkant fikk vi se noen fantastiske bilder fra avstand, og de første nærbildene har også blitt sendt på tvers av solsystemet og til din pc eller smarttelefon, via NASA.

Millioner har fulgt med på New Horizons’ ni år lange reise, som nå kulminerte med forbiflyvningen av vår favoritt-dvergplanet. Men siden da har det gått over to uker, og du er kanskje blant dem som spør: hvor blir det av resten av bildene?

Sondens syv vitenskapelige instrumenter jobbet i høygir for å samle store mengder data, men nettopp her ligger også utfordringen:

– Med den datahastigheten vi har (2 kilobit per sekund) ville det ta over to timer å laste ned et standard bilde på telefonen din! Det betyr at vi vil bruke de neste 16 månedene på å overføre all dataen ned på jorda, forklarte NASAs Curt Niebur under en AMA («Ask Me Anything»)-økt på Reddit (via Business Insider).

En annen pressemelding setter riktignok ventetiden til «bare» ni måneder – men det er altså sannsynlig at vi må vente et års tid før alle bildene og målingene er tilgjengelige.

Men – hvorfor? Hvordan kan NASA operere med en så lav overføringshastighet, i 2015?

Vel, det er et par ting du må huske. For det første, at New Horizons er over fem milliarder kilometer unna, og nå beveger seg videre utover i rommet i en ubegripelig hastighet. Hvis du synes du har dårlig dekning på hytta, kan du tenke deg hvordan det står til der ute.

For å forstå hvor avsindig langt dette egentlig er, vil vi (nok en gang) dra fram denne klassiske videoen med Bill Nye («The Science Guy»), som sykler gjennom en skalamodell av solsystemet. Er sola en drøy meter på tvers, så er det 100 meter til jorda, men hele fire kilometer til Pluto:


Selv om dataen reiser i lysets hastighet (300 000 km/s), tar det også fire og en halv time for informasjonen fra New Horizons’ antenne å nå en mottager på jorda, og vice versa. Kommunikasjonen frem og tilbake har altså en forsinkelse på ni timer.

For det andre, så er New Horizons tross alt godt og vel ti år gammel. Den har faktisk, ifølge teknologibloggen Link.no, samme prosessor som den originale PlayStation-konsollen fra 1994(!). Og da sonden ble skutt opp i 2006, var det ennå ett og et halvt år før den første Iphone skulle komme på markedet. For å sette det i kontekst.

At sonden i det hele tatt er der ute og kommuniserer med oss, er litt av en bragd!

Noen bilder har vi likevel fått. Og NASA har satt sammen en annen godbit: en animasjon som viser utviklingen i bildene vi har av Pluto fra 1994 til i dag.

pluto

Det foreløpig kraftigste teleskopet vi har sendt opp i rommet er Hubble, og det er dette som har knipset de første bildene i animasjonen – i 1994, 1996, 2002 og 2011. Resten av bildene er tatt i år, etter hvert som romsonden New Horizons kom stadig nærmere sitt mål.

I midten av juli, i dagene rundt forbiflyvningen, sendte den hjem de beste hittil. Ett av de vi synes er mest fascinerende, ble tatt på den andre siden – da sonden så seg tilbake og fikk se Plutos atmosfære som en glorie opplyst av den fjerne, fjerne sola:

Pluto sett natt til 16. juli, fra to millioner kilometers avstand på bortsiden av Pluto. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Pluto sett natt til 16. juli, fra to millioner kilometers avstand på bortsiden av Pluto. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Og her er noen flere godbiter:

Pluto og den store månen Charon, i riktig relativ størrelse og avstand. Foto: NASA/JUAPL/SwRI

Pluto og den store månen Charon, i riktig relativ størrelse og avstand. Foto: NASA/JUAPL/SwRI

To av Plutos mindre måner: Nix (til venstre) og Hydra. Foto: NASA/JHUAPL/SWRI

To av Plutos mindre måner: Nix (til venstre) og Hydra. Foto: NASA/JHUAPL/SWRI

New Horizons har funnet enda en fjellkjede innenfor Plutos «hjerte». Foto: NASA/JHUAPL/SWRI

New Horizons har funnet enda en fjellkjede innenfor Plutos «hjerte». Foto: NASA/JHUAPL/SWRI

Månen Charon med detalj. Foto: NASA-JHUAPL-SwRI

Månen Charon med detalj. Foto: NASA-JHUAPL-SwRI

At resten av bildene lar vente på seg, gjør det jo også litt mer spennende? Det kan fortsatt komme store overraskelser fra Pluto! Når og om de dukker opp, kan du få vite mer om det her på Natgeobloggen.no.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.