Husker du hvor lenge en sommer kunne føles i barndommen? De to månedene ved sjøen da du var fem, tilsvarte jo også mer enn 3 % av hele livet ditt frem til da.

Barneskolen føles som den tar en livstid, men så går det fortere: du vokser opp, er russ, og har plutselig kanskje en utdannelse og jobb. Ved fylte 30, så er det et helt år som utgjør 3 % – en tilsvarende andel av livet som den sommeren du kanskje lengter nostalgisk tilbake til.

Og jula kommer jaggu mer brått på for hvert år som går. For hver time som passerer på klokka, og hvert år på kalenderen, blir relativt sett mindre og mindre i forhold til tida du har levd.

Den østeriske designeren og konsulenten Maximilian Kleiner har laget en interaktiv tidslinje som visualiserer denne ideen på en fantastisk måte (via Lifehacker).

Skjermbilde 2015-07-20 kl. 11.36.03

Teorien han har tatt utgangspunkt i, ble formulert av filosofen Paul Janet i 1897.

Når du begynner å bla nedover i tidslinjen får du opp beskjeden: «Som mange andre ting, så krever dette litt tålmodighet … Men til sist, så vil det være over raskere enn du trodde eller håpet at det skulle».

Prøv det selv; du finner det her.

Skjermbilde 2015-07-20 kl. 11.36.40

På veien kommer det frem noen tankevekkere: For eksempel at hvis du følger denne teorien, og antar at du lever til du er 100, så betyr det at halve ditt opplevde liv er over allerede ved fylte syv.

Men tar du med i regnestykket at du gjerne ikke husker de første tre åra, så er den opplevde tiden først midtveis når du fyller 18 og blir myndig. Tenk på det: at tiden før og etter 18 kanskje kan oppleves omtrent like langt selv om du lever et århundre?

Kleiner sammenligner tid med penger: jo mer det finnes på markedet, jo mindre er det verdt.

– Tiden flyr. Vi forteller oss selv at vi alltids kan gjøre ditt og datt senere. Åpne en bar når vi blir eldre. Utsette den turen vi har tenkt på en stund, skriver han på tampen av tidslinjen.

Men det hele avslutter med noen enkle visdomsord vi gjerne stiller oss bak:

– Livet er kort. Gjør ting nå!

Toppbildet: Patek Philippe/Rama, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.