Slipper du en basketball ned 126,5 meter fra toppen av en demning, så forventer du at den faller rett ned til bunnen og klasker i bakken noen få sekunder senere.

Og det er også det som skjer, om du bare slipper den uten videre.

Men hva om du spinner den rundt idet du slipper, så den får en skru? Vel … dette!

bball

Eksperimentet skjer i en video fra kanalen Veritasium, drevet av populærvitenskap-formidleren Derek Muller. Som for øvrig har dukket opp her på bloggen med noen stilige klipp et par ganger tidligere (via io9).

Det vi er vitne til, er en praktisk demonstrasjon av magnuseffekten. Nøyaktig det samme prinsippet som gjør det mulig for ballkunstnere i fotball å skru en dødball rundt muren og inn i mål.

Navnet kommer fra den tyske fysikeren Heinrich Gustav Magnus, som beskrev effekten rundt 1852: Den roterende ballen skaper en trykkforskjell i luften der den passerer, og derfor trekkes mot den siden med lavere trykk. Kraften virker på roterende kuler og sylindere i fart, i en rett vinkel fra fartsretningen.

I filmen kan du se en god, visuell forklaring – og se noen overraskende eksempler på hvordan den samme kraften faktisk kan bli brukt til å drive båter og fly.


Apropos kuler som faller, og morsomme fysikkeksperimenter – klikk her for å se hva som skjedde da en fjær og en bowlingball ble sluppet sammen fra taket på verdens største vakuumkammer. Det er et syn i alle fall vi ikke går lei av.

 

Toppbildet: YouTube-faksimile fra Veritasium.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.