Bildene tikker inn fra romsonden New Horizons nå. Og for noen bilder! Fartøyet er bare noen dager unna å passere Pluto, og gir oss stadig flere nærbilder av dvergplaneten. De første vi noengang har sett.

Ikke minst: vi har nå fått de første bildene av overflaten til den digre månen som har bydd opp Pluto til en evig runddans, nemlig Charon.

Charon er stor. Det er overlegent den største månen i solsystemet relativt til (dverg)planeten den går i bane rundt. Den har halvparten så stor diameter som Pluto, og en åttendedel av massen.

(Men merk at i absolutte termer, så er de begge ganske små: ingen av dem er så store som vår egen måne.)

Det er heller ikke helt riktig å si at Charon går i bane rundt Pluto. I stedet trekker de begge på hverandre, og spinner omkring et felles sentrum i tomt rom.

Her kan du se dem begge i detalj for første gang.

Les også: Hjertet i halsen: NASA mistet kontakt med Pluto-sonden, én uke før ankomst.

Foto: NASA-JHUAPL-SWRI

Foto: NASA-JHUAPL-SWRI

Bildet ble tatt av langdistansekameraet LORRI for to dager siden, fra seks millioner kilometers avstand. Fargene er lagt til i etterkant, basert på data fra et annet instrument på fartøyet.

Er det noe som slår oss med bildet, er det hvor forskjellige Pluto og Charon likevel er.

– Disse to objektene har holdt sammen i milliarder av år, i samme bane, men de er totalt forskjellige, sier prosjektlederen Alan Stern, ifølge NASA.

Pluto har et rødskjær, og er full av kontraster. Et mønster som forresten har dukket opp på bilder tidligere i uka, men som ikke er synlig her, er formen av et digert, lyst hjerte:

Pluto, knipset av LORRI-kameraet 7. juli. Foto: NASA

Pluto, knipset av LORRI-kameraet 7. juli. Foto: NASA

Charon, på den annen side, er matt grå, og uten store kjennetegn. I motsetning til Pluto, har den ingen nevneverdig atmosfære: overflaten av frossent vann og ammoniakk er nesten helt eksponert for rommets råskap.

– Charon begynner å tre frem som en verden i sin egen rett. Den har begynt å avsløre personligheten sin, sier John Spencer, nestleder for prosjektets geologi–, geofysikk– og bildebehandlingsteam (GGI).

Les også: NASA nærmer seg Pluto! Slik blir vårt første møte med dvergplaneten.

Charon. Foto: NASA-JHUAPL-SWRI

Charon. Foto: NASA-JHUAPL-SWRI

Selv om vi aldri har sett slike bilder som dette, har vi målinger av begge objektene fra før av, som avslører mye om deres struktur og oppbygning. På overflaten  av Pluto er det for eksempel oppdaget is av nitrogen, metan og karbonmoniksid, mens den har en kjerne av stein. Og altså en atmosfære rundt det hele.

New Horizons vil passere forbi Pluto, Charon og de andre månene i systemet førstkommende tirsdag. Det er kulminasjonen av en nesten ti år og fem milliarder kilometer lang reise.

 

Samme dag, det vil si 14. juli, viser National Geographic Channel programmet «Veien til Pluto», der du kan lære om dette historiske øyeblikket, og veien som har ledet oss dit. Vi vil også dekke hendelsen her på Natgeobloggen.no.

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.