– Vi kjenner ennå ikke årsaken, innrømmer biologen Dawei Li.
Han er en av forskerne bak en ny studie ved Universitetet i Vermont som har funnet en korrelasjon mellom en persons øyenfarge, og deres sannsynlighet for å bli avhengig av alkohol. Det skriver Science Daily.
Og, ja: Det er de blåøyde som kan være ille ute.
Arv og miljø
Li har spesialisert seg i psykiatrisk genetikk. Om psykiske lidelser er et produkt av arv og miljø, så studerer han altså førstnevnte: genenes rolle i det hele. Det gjelder schizofreni, depresjon og bipolar lidelse like fullt som alkoholisme.
I en database med genmateriale fra over 10 000 individer, alle sammen med minst én diagnostisert psykisk lidelse, ble han og medforfatter Arvis Sulovari oppmerksom på sammenhengen med øynene. Dataen er hentet hovedsakelig blant amerikanere med europeisk eller afrikansk bakgrunn.
Det er de med europeisk bakgrunn og lyse øyne som i statistikken oftere er alkoholavhengige. Sammenhengen er tydeligst blant de blåøyde, men er også synlig hos de med øyne som er grønne eller grå, eller som er brune kun i sentrum. En rapport er publisert nå i juli, i American Journal of Medical Genetics.
Her skisseres de genetiske komponentene som bestemmer øyenfarge, og ganske riktig: det viser seg at disse stiller seg opp langs samme kromosom som de genene en relaterer til overdreven alkoholbruk.
– Komplekst
Det er selvsagt ikke så enkelt at de som har blå øyne, nødvendigvis får et usunt forhold til alkohol. Og årsaken til sammenhengen, vet vi altså ikke. Li ønsker derfor å studere dette videre.
– Dette er komplekse lidelser. Det finnes mange ulike gener, og mye kan også trigges av miljøet, sier han.
Så er du blåøyd selv, er dette neppe noen grunn til å få hetta. At noe er mer sannsynlig, er nemlig ikke det samme som at det er sannsynlig. Det er mer sannsynlig å møte en vill bjørn i Norge enn i Sahara, men de fleste gjør det likevel ikke.
Likevel: Drikk med måte.
Og skulle det gå litt for hardt for seg en kveld, kan du klikke her for å lese hvorfor du egentlig blir fyllesyk – og de beste triksene for å unngå det.
Toppbildet: 8thstar/Bryan, CC-lisens BY-SA 3,0 via Wikimedia Commons.