Tsjadsjøen er en grunn ferskvannsinnsjø helt i sørenden av Sahara-ørkenen, som deles av landene Tsjad, Kamerun, Nigeria og Niger.

Sjøen er ikke spesielt massiv, i dag: med sine 355 km2 er den omtrent på størrelse med Mjøsa (og mye grunnere). Men bare for 50 år siden var Tsjadsjøen så stor som hele fylket Oppland (ca. 25 000 km2). Den krymper.

En britisk studie har brukt satellittbilder til å studere tidligere strandlinjer for innsjøen, sammen med analyser av sedimentene der. De ville finne ut hvor stor den har vært, og for hvor lenge siden.

Resultatene, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (via Science Daily), er dramatiske: Uttørkingen av den tidligere Mega-Tsjadsjøen gikk fort, og var svært omfattende.

For bare 6 000 år siden, ikke så lenge før bronsealderen begynte lenger nord, og den antikke verden vi lærte om på skolen tok form, så målte denne sjøen hele 360 000 km2. Like stort som Det kaspiske hav i dag.

Det var dermed overlegent verdens største ferskvannsinnsjø, målt etter areal. (Det kaspiske hav, om du lurer, er salt).

Det kaspiske hav, som har saltvann, er  verdens største innsjø. For 6 000 år siden lå det en like stor ferskvannssjø i Sahara. Foto: Google Earth

Det kaspiske hav, som har saltvann, er verdens største innsjø. For 6 000 år siden lå det en like stor ferskvannssjø i Sahara. Foto: Google Earth

En del av den tidligere sjøen, et nedsenket område kalt Bodele, er i dag verdens fremste kilde til atmosfærisk støv.

I snitt er det støvstormer der 100 dager i året, og støvet trekker helt over Atlanterhavet. Det faller ned over Sør-Amerika og gir viktige mineraler til regnskogene.

Det området som gir mest støv, var dekket av vann for inntil 1000 år siden, slik at dette er et relativt nylig fenomen.

– Tung utvasking av løselige mineraler fra Amazonas betyr at en ekstern kilde til næringsstoffer må opprettholde jordas fruktbarhet. Som verdens kraftigste støvkilde har Bodele ofte blitt nevnt som en sannsynlig kilde til disse næringsstoffene, men våre funn tyder på at dette bare kan være sant for de siste 1000 årene, sier en av forskerne, Simon Armitage, i en pressemelding.

Studien har gitt dem et overblikk over sjøens historie gjennom de siste 15 000 årene.

Blant årsakene til at Tsjadsjøen tørker inn, er stor fordamping, sand som driver inn fra ørkenen, samt bruk til kunstig vanning.

 

Toppbildet: Fossil fisk fra Tsjadsjøen, bilde fra University of Royal Holloway London.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.