Heldigvis slapp vi med skrekken. Alt er vel med New Horizons, romsonden som etter ni og et halvt års reise nå er en uke unna Pluto. Det blir aller første gang vi får se den berømte dvergplaneten på kloss hold.

En og annen NASA-ansatt satte nok likevel kaffen i halsen da en uventet svikt gjorde at all kontakt med sonden forsvant denne helgen. New Horizons gikk plutselig inn i «sikkerhetsmodus», og var utilgjengelig i mer enn én time lørdag.

­– Den selvstendige autopiloten på romfartøyet gjenkjente at det var et problem, og gikk derfor over fra hoved– til reservedatasystemet. Akkurat som den er programmert til å gjøre i en slik situasjon, skrev New Horizons-teamet i en pressemelding samme dag (via Space.com).

Reservesystemet begynte straks å sende data tilbake til jorda, slik at bakkemannskapene kunne diagnostisere problemet.

I går kunne de heldigvis melde at det ikke var alvorlig.

– Årsaken viste seg å være en liten feil i timingen på kommandosekvensen som sonden nå går gjennom, for å forberede den nære forbiflyvningen. Feilen var vanskelig å oppdage, men ingen lignende operasjoner gjenstår nå før ankomst, forklarer de.

Les også: NASA nærmer seg Pluto! Slik blir vårt første møte med dvergplaneten

storrelse

Det var likevel godt at feilen ikke skjedde enda nærmere ankomst, 14. juli.

Siden New Horizons befinner seg nesten fem milliarder kilometer unna(!), tar det ni timer å sende data frem og tilbake, og selv små justeringer er derfor tidkrevende.

Først i morgen, nøyaktig én uke før sonden passerer Pluto, skal alt vitenskapelig utstyr være i gang igjen som normalt.

Ingen viktige målinger eller eksperimenter ble avbrutt av hendelsen.

 

Tirsdag om en uke, 14. juli, viser National Geographic Channel programmet «Veien til Pluto», der du kan lære om dette historiske øyeblikket, og veien som har ledet oss dit. New Horizons passerer Pluto samme dag.

Følg også med her på Natgeobloggen.no, hvor vi kommer til å følge med på sondens innspurt den neste uken.  

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.