Ingen er så glade som på Instagram, ingen er så sinte som på Twitter og ingen jobber så mye som på LinkedIn.

Er internett blitt en oase av misinformasjon, og hvem har i så fall ansvaret?

– Søker man på «jorda er flat» på Google så finner du horder av folk som forfekter dette synet. Dette gjør at mange lettere adopterer slike misoppfatninger og får en følelse av at «jeg er ikke alene». Hvordan skal man forhindre dette?

Astrofysiker og programleder Neil deGrasse Tyson er i toppslag i den nyeste episoden av «StarTalk» – det smarteste talkshowet på tv. Denne gang har han fått med seg komiker Chuck Nice og journalist og medieprofessor Jeff Jarvis i studio, for å diskutere nyhetenes rolle i det moderne informasjonssamfunnet.

– Vi har alle et ansvar for å bruke internett til å spre gode ting. Og vi må lære journalister å forstå vitenskap, sier Jarvis.

Ukas episode av «StarTalk» ble vist kl. 24.00 natt til mandag, men for deg som gikk glipp av sendingen har vi publisert episoden i sin helhet her:

Gjest i ukas episode er Arianna Huffington, redaktør og medeier i det gigantiske mediekonsernet The Huffington Post. Hun bidrar med nødvendig motstand for Tysons kanskje litt konservative holdning til internett.

Det avsindig suksessrike nettstedet lever av å samle nyheter – både grundige gravesaker og enkel klipp-og-lim-journalistikk – under én og samme paraply. Men i en medieverden der man kan se rundt 2000 versjoner av samme sak – hvordan skal man kunne brødfø og betale for den opprinnelige og undersøkende journalistikken?

Tyson utfordrer mediemogulen.

– Hvis man gjør dette rett, slik som vi gjør, så går trafikken rett tilbake til den som har skapt nyheten. Vi finner bare og filtrerer det beste fra nettet, parerer Huffington.

degrasse

Ja, vi lever i en ny verden. En post-Gutenberg-epoke, som Tyson kaller det.

– Vi går alltid gjennom en «teknopanikk» når det kommer noe nytt. Selv da Kodak-kameraet kom ble folk livredde, sier Jarvis, som tror den neste suksessrike mediemogulen er den som kommer opp med en type journalistikk, som gir relevans og som ser individet og som handler om folk.

Samtidig lurker det en fare under de digitale broene. Trollene.

– Det er vanskelig å finne algoritmer for å slippe unna nettrollene, og vi har brukt mye penger på en veldig minimal andel av nettbrukerne. I dag har vi åpnet for anonyme innlegg, men vi har alle fin side ved oss. Jeg tror på den, sier Huffington.

Journalist Jarvis mener vi alle er medsammensvorne.

– Det er vi som gir trollene næring og oppmerksomhet. Ikke gi dem den gleden og belønningen.

troll

«StarTalk» er et talkshow som hver uke blander sammen vitenskap, humor og populærkultur, og tar for seg alle temaer mellom himmel og jord.

I en tidligere episode av «StarTalk» har Tyson hatt i studio den første personen som tvitret fra verdensrommet, Mike Massinimo. Episoden handler ellers om hvordan å bli en astronaut, og du kan se den her.

Vi vil også anbefale episoden fra to uker tilbake – om kjærlighet og sex. Da hadde Tyson med seg den populære rådgiveren Dan Savage, samt antropologen Helen Fisher, en av verdens ledende forskere på forhold og ekspertrådgiver for noen av verdens ledende sjekke-nettsteder.

De spurte blant annet:

Hva er sammenhengen mellom romantisk kjærlighet og intimitet? Hva foregår i hodene våre under en «one night stand»? Hvorfor ble Tinder så populært? Kan et sunt forhold starte med tilfeldig sex? Du ser den her.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.