Hvorfor blir vi forelsket? Hva er sammenhengen mellom romantisk kjærlighet og intimitet? Hva foregår i hodene våre under en «one night stand» – og er det dumt eller feil å gjøre dette? Hvorfor ble Tinder så populært?

– I dag skal vi snakke om sex, sier Neil de Grasse Tyson, og ukens «StarTalk» er i gang.

I en episode tettpakket med genuine innsikter om sex og kjærlighet, går en gjennom alle disse spørsmålene. Og mange, mange flere.

For å uttale seg om det, har Tyson med seg to av USAs mest karismatiske og dyktige eksperter på feltet. Episoden tar nemlig utgangspunkt i Tysons intervju med Dan Savage – en av landets flinkeste og mest populære rådgivere om forhold og sex.

Med i studio er også Helen Fisher, som er professor i biologisk antropologi – nærmere bestemt i kjærlighetens evolusjon.

Så kan et bra og sunt forhold starte med tilfeldig sex? Finnes kjærlighet ved første blikk? Hva bør en se etter i et forhold, og når vet en at en bør satse på det?

Finn det ut her, for her kan du se hele episoden:

I episoden forklarer Fisher blant annet at det vi opplever som kjærlighet, er et resultat av ulike kombinasjoner av tre distinkte systemer i hjernen:

– Det første er seksualdriften, det andre opplevelsen av intens, romantisk forelskelse, og det tredje er følelsen av sterke, mellommenneskelige bånd.

Selv forsker hun mest på romantisk kjærlighet, og hun bør også vite hva hun snakker om: Hun er den primære, vitenskapelige rådgiveren for en av verdens ledende nett-dating-portaler, Match.com.

De tre systemene fungerer sammen på mange måter, og det kan være vanskelig å skille én fra de andre. For eksempel mener Fisher at «tilfeldig» sex, ikke egentlig oppleves tilfeldig eller uformell med mindre du er stup full. Én av tre «one night stands» ender faktisk i lengre forhold.

Savage sitt eget forhold startet på denne måten.

Hva vi blir lært opp til om forhold skal starte og utfolde seg, stemmer ikke nødvendigvis med hva som faktisk hender og fungerer i praksis. Vi anbefaler å se hele episoden, om du er i beite for en del friske ideer om alt dette.

Sjekk også denne TED-talken for mer om Helen Fishers arbeid:


«StarTalk» er et talkshow som hver uke blander sammen vitenskap, humor og populærkultur, og tar for seg alle temaer mellom himmel og jord.

Tidligere episoder har blant annet handlet om tv-serien «Star Trek», med hovedgjest George Takei (som spilte Hikaru Sulu), Senere har vi møtt en av en av verdens fremste filmskapere, Christopher Nolan, for en samtale om hvordan han pirrer vår nysgjerrighet for vitenskap og store ideer i sine filmer.

Andre gjester inkluderer eks-president Jimmy Carter, tv-legenden Norman Lear, astronaut og Twitter-stjerne Chris Hadfield, og evolusjonsbiolog og religionskritiker Richard Dawkins.

For mer av Dan Savage sine råd og skriverier, er det forresten flust å velge i rundt om på nettet.

Navnet hans, Savage, betyr «vill». Da er det kanskje ikke så rart at han bruker det i navnet på flere av sine prosjekter, slik som «The Savage Lovecast» og spalten «Savage Love».

 

Mer «StarTalk» får du her på Natgeobloggen.no neste uke, eller du kan følge med på National Geographic Channel hver søndag kveld, ved midnatt.

Toppbildet: Stillbilde fra filmen «Darling Lili» (1970).

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.