Flagg har enormt med symbolverdi.

Bare tenk på bilder av det sovjetiske flagget som vaier over den tyske riksdagen i Berlin i 1945, eller de amerikanske stars and stripes på månen. Flagget fikk hamret det inn at denne nasjonen var den første til å sende mennesker dit.

Flaggene knyttes til nasjonalfølelse, til stolthet og propagandaformål. Men hva om vi kunne slutte å være så sneversynte, og se oss selv i et større, kosmisk perspektiv? Hva om vi kunne forenes under et felles flagg for jorden?

flagg2

Dette er ideen til den svenske designeren Oscar Pernefeldt, som hans avgangsprosjekt ved Beckmans designhögskola i Stockholm.

Pernefeldt har ikke bare designet et slikt flagg, men på nettstedet The International Flag of Planet Earth viser han også frem hvor og hvordan han ser for seg at det blir brukt (via IFLScience).

NB: Se flere bilder nederst i artikkelen.

Illustrasjon: Oskar Pernefeldt

Illustrasjon: Oskar Pernefeldt

– Nåværende ekspedisjoner ut i rommet anvender ulike nasjonale flagg, avhengig av hvilke land som finansierer reisen. Romfarerne er derimot mer enn bare representanter for sine egne nasjoner. De representerer jorden, skriver han på nettstedet.

Flagget tjener også et større formål:

– Det skal minne folk på jorda om at vi deler denne planeten, uavhengig av nasjonale landegrenser, og at vi må ta vare på hverandre og den planeten vi bor på.

Designen han har klekket ut, består av syv hvite ringer på en blå bakgrunn. Måten de er flettet sammen på, skal vise sammenhengene mellom alt og alle her på planeten. I midten utgjør ringene en blomst – et symbol på liv.

Den blå bakgrunnen viser i første omgang til havet som er nødvendig for alt liv på jorda, og som dekker mesteparten av overflaten. Men en kan også se utkanten av ringene som et bilde på jorda, og den blå bakgrunnen som selve universet i all sin endeløshet.

Her kan du høre mer om prosessen, og om tankegangen som ligger til grunn:

Det er åpenbart ikke offisielt bestemt at dette skal bli jordas flagg. Men det er en fin idé, er det ikke?

Se her hvordan det kunne bli brukt:

flagg3

NAT77194

flagg5

IMA55027

flagg7

Foto: Oscar Pernefeldt/Bsmart/Johnér bildbyrå

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.