– Dette har jeg drømt om i 13 år: Å bare kunne ta meg en øl, alene.

Det sier Erik G. Sorto, som i disse årene har vært lam, ute av stand til å utføre selv en slik hverdagslig oppgave uten hjelp.

Nå er han en av dem som i et medisinsk eksperiment har fått implantert avanserte databrikker direkte inn i hjernen, som lar ham styre en robotarm med bare tankene. Det er som snytt ut av science fiction, men dette fungerer virkelig.

– Jeg ble overrasket over hvor enkelt det var. Det var som en ut-av-kroppen-opplevelse, der jeg fikk lyst til å bare løpe rundt og gi high fives til alle rundt meg, sier Sorto ifølge Caltech (via Futurity).

Forskningen er gjort av Caltech i samarbeid med Keck Medicine. Du kan se det hele i aksjon her, om du ikke tror oss.

Les også: – Hodetransplantasjon på mennesker kan være mulig om to år.


Dette er ikke første gang at pasienter har kunnet styre proteser gjennom implantasjoner i hjernen. Men det som er spesielt denne gangen, er at doktorene overhodet ikke har tuklet med det området i hjernen som har med motorikk å gjøre.

I stedet påvirker de den delen av hjernen som sørger for viljen til å utføre disse handlingene. Det gir mye mer direkte og naturlige bevegelser, ifølge studien.

Responsen er så kjapp at pasienten etter sigende har vært med på å spille stein, saks, papir (kanskje med disse triksene?), og ta folk i hånden.

– Vi fant ut at hvis han tenkte «Jeg bør flytte hånden over dit på den eller den måten», og kontrollere selve lemmet, så fungerte det ikke, sier Richard Andersen, som er leder for studien og professor i nevrovitenskap ved Caltech.

– Tanken måtte faktisk være mer kognitiv. Hvis han derimot tenkte, «Jeg ønsker å gripe det objektet», så var det mye enklere. Og det er nøyaktig hva vi kunne vente oss, fra den delen av hjernen.

Se filmen nedenfor for en mer omfattende, visuell forklaring.

Les også: Ukens gladhistorie: Hardt skadet skilpadde fikk 3D-printet ny kjeve.


Og forresten: Du bør også sjekke ut denne TED-talken fra i fjor, der Hugh Herr forteller om fremtiden til biometrikk – skjæringspunktet mellom natur og design.

Herr, som selv har mistet begge beina, er med på å drive frem denne utviklingen med avanserte, naturlige og tilpasningsdyktige proteser.

Han måtte amputere beina etter en klatreulykke, men har snudd ulykken til en fordel. Du må se det selv:


Toppbildet: YouTube-faksimile fra Keck Medicine of USC.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.