Chris Hadfield er en av verdens mest berømte astronauter. Og han er definitivt den mest berømte fra Canada, som de også påpeker ettertrykkelig i denne ukens episode av «StarTalk».

Der er det Hadfield som denne uken blir intervjuet av programleder Neil de Grasse Tyson. Og det er litt av noen historier astronauten har å fortelle.

Hadfield vokste opp på en gård i Canada, med en drøm om å bli astronaut. Men det fantes ingen canadiske astronauter før ham, og ikke noe program for å trene dem opp heller.

Så hva i all verden gjør man?

Det er en situasjon som mange vil kjenne seg igjen i – denne barndomsdrømmen om å gjøre som Neil og Buzz og sikte mot stjernene. Hadfield stod ved denne drømmen, og gjennomførte den – med stil.

Men også med livet som innsats. I episoden kan du høre alt om hans bakgrunn, erfaringer, livsfarlige opplevelser, og hva som egentlig skal til for å bli astronaut.

Programmet ble først sendt i går ved midnatt, men som vanlig legger vi det ut i sin helhet her på Natgeobloggen.no.

Chris Hadfield har blant annet vært kommandant for den 35. ekspedisjonen til Den internasjonale romstasjonen (ISS), men har også fløyet lenge før den tid. Det er nå 20 år siden han ble den første canadier i rommet, i 1995.

Han har blitt berømt blant annet gjennom å dele sine opplevelser fra verdensrommet gjennom en rekke sosiale medier. På Twitter (@Cmdr_Hadfield) har han 1,35 millioner følgere.

Og han har millioner av visninger på YouTube. Denne, for eksempel:


Men han var ikke først ute til å tvitre fra rommet. Der ble han slått av tidligere NASA-astronaut Mike Massimino, som er Neil de Grasse Tyson sin gjest i studio i ukens program.

Et av forbildene til både Hadfield og Massimino, nemlig Neil Armstrong – den første personen på månen – ytret de berømte ordene: «Et lite steg for et menneske, et stort sprang for menneskeheten».

I episoden har de det gøy med at den første Twitter-meldingen var hakket mindre poetisk:

«Launch was awesome!!»

– Men jeg la til mer etterpå, da, kontrer Massimino, som ble gjenstand for en sketsj på det populære programmet «Saturday Night Live» etter dette. Her er tweeten:

Jimmy Carter, «Star Trek»-stjerna George Takei, «Interstellar»-regissøren Christopher Nolan, tv-legenden Norman Lear, samt evolusjonsbiologen Richard Dawkins.

Sistnevnte til en spennende diskusjon om hvorvidt en kan tro på både Gud og vitenskapen.

I programmet møtes populærkultur og vitenskap, humor og dyptgripende innsikter om hverandre.

 

«StarTalk» vises på National Geographic Channel hver søndag kveld ved midnatt (natt til mandag), og på Natgeobloggen.no kort tid etter.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.