I atlas, lærebøker og verdenskart er du vant til å se verden omtrent som på bildet nedenfor. Det ser kjent ut, ikke sant?

Tingen er at alle kart lyver – inkludert dette. Ikke fordi det finnes noen stor konspirasjon (kanskje for å gjemme et hemmelig kontinent, eller Atlantis?). Men jorda – som de fleste av oss er enige om! – er rund, og kan simpelthen ikke tegnes opp «korrekt» på et flatt papirark.

Ikke uten store endringer.

Den såkalte Mercator-projeksjonen nedenfor er vanlig og veldig praktisk, men – om en tenker på størrelser og proporsjoner – også helt feil. Hold deg fast for å se den egentlige størrelsen til Europa, Grønland og Afrika lenger nede …

..

Illustrasjon: Strebe, CC-lisens BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons. Klikk for større versjon.

Mercator-projeksjonen beholder alle retninger korrekt, og er derfor praktisk som sjø– og verdenskart. Men for å oppnå dette, blir illustrasjonen mer og mer dratt ut desto lengre vi kommer vekk fra ekvator.

Det vil si at helt nordlige og sørlige områder ser helt enormt store ut. Inkludert Norge, som ser ut som om det er lenger enn Australia på tvers – mens Grønland ser ut til å kunne rivalisere Afrika i størrelse.

Vel, prøv igjen. Afrika er ikke bare større enn Grønland, det er nesten 14 ganger så stort. Det er også større enn hele Nord-Amerika!

Proporsjonene kommer godt frem i denne BuzzFeed-videoen som ble lagt ut tidligere i år:


Det finnes en rekke andre kartprojeksjoner, og mange av dem treffer bedre på proporsjonene.

Hobo-Dyer-projeksjonen, for eksempel, gir et bedre inntrykk av hvor stort Afrika egentlig er …

...

Illustrasjon: Strebe, CC-lisens BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

… mens Goode-projeksjonen rett og slett dropper å skulle stappe det hele inn i en sammenhengende firkant. Da treffer de enda litt bedre.

Norge ser ikke så stort ut lenger, gjør det vel?

NB: Klikk på hvert av disse kartene for å se dem i høyere oppløsning.

..

Illustrasjon: Strebe, CC-lisens BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Og til sist … hvilket kart du velger å stole på, kan si mer om deg enn du tror! I alle fall ifølge xkcd.

Bare husk å ta alle sammen med en klype salt.

Kartprojeksjoner fra xkcd

Toppbildet: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.