Vitenskapshelt og astrofysiker Neil deGrasse Tyson har møtt en rekke kjendiser og viktige personer som programleder for det smarteste talkshowet på tv, «StarTalk».

Men det er ikke hver dag han har besøk av en tidligere president av USA. I denne ukens episode – og du kan se hele episoden lenger nede i artikkelen! – svinger selveste Jimmy Carter innom kontoret hans.

Carter var USAs president i perioden 1977–1981, den 39. i landets historie. I tiden etterpå har han engasjert seg stort i humanitært arbeid og i fredsforhandlinger, gjennom sin stiftelse, The Carter Center. Han mottok Nobels fredspris i 2002.

– En kan hevde han er en av de presidentene som har utrettet aller mest etter at han satt ved makten, sier Mark Siddal i proogrammet. Siddal, som er gjest i studio, er en parasittolog – det vil si en biolog som studerer parasitter. Han er en kollega av Tyson ved New Yorks naturhistoriske museum (AMNH).

Der på museet er Carter og hans stiftelse nå aktuelle med en utstilling, kalt «Countdown to Zero: Defeating Disease». Utstillingen er del av en kampanje for å eliminere all sykdom i verden. Ikke noe beskjedent mål!

Nærmere bestemt jobber de for å utslette sykdommer som det faktisk er mulig å bekjempe. En har for eksempel allerede utryddet den forferdelige sykdommen kopper (også kjent som pokker). Se en video fra feltarbeidet deres her:

I ukens «StarTalk» diskuterer ikke Tyson og Carter bare sykdom. Selvsagt lurer de inn både vitenskap, humor og mange spennende innsikter. Og vi får for eksempel høre hvordan Carters bakgrunn som ingeniør, marineoffiser og fysiker har påvirket hans tankegang og fremgangsmåter i politikken.

I studio har Tyson med seg Mart Siddal, samt komikeren Chuck Nice.

Programmet ble først vist på National Geographic Channel natt til mandag. Fikk du det ikke med deg, så frykt ei, her kan du nyte det i ro og mak:

Hvis du har gått glipp av noen tidligere episoder av «StarTalk», så finner du også dem her på Natgeobloggen.no.

Tidligere i sesongen har Tyson spurt blant annet om en kan tro på både Gud og vitenskap gjennom intervjuer med Richard Dawkins og James Martin.

Han har også møtt «Star Trek»-stjerna George Takei, filmskaper Christopher Nolan (mannen bak «Insterstellar», «The Dark Knight» og «Inception»), samt Norman Lear – en mann du kanskje ikke har hørt om, men som har hatt en enormt stor betydning i tv-underholdningens historie.

Carters virke etter han var president, er forresten ikke bare et av de mest produktive, men også det lengste i historien. Han er født i 1924 og var dermed allerede snart midtveis i 50-årene da han ble president i 1977, men han holder det ennå gående i en alder av 90.

 

«StarTalk» vises på National Geographic Channel hver uke, søndag kveld med midnatt (natt til mandag). Episodene finner du også her på Natgeobloggen.no

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.