Det er ikke til å komme unna at en del mer eller mindre viktige valg i livene våre, blir avgjort med stein, saks, papir. Om det så er snakk om hvem som får kontoret med best utsikt, eller hvem som skal gå på butikken når det er tomt for kaffe.

Koker det ned til ren flaks, eller kan du mestre dette spillet for å få oddsen i din favør? Vi kan ikke garantere deg å vinne hver gang, men med disse triksene kan du øke vinnersjansene betraktelig.

Illustrasjon: Enzoklop/Antonsusi, CC-lisens BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Illustrasjon: Enzoklop/Antonsusi, CC-lisens BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Alle kjenner reglene i stein, saks, papir. Stein knuser saks, saks klipper papir, papir fanger stein. Bare disse tre alternativene eksisterer, og i prinsippet har en dermed en tredjedels sjanse til å gjette motstanderens valg.

Men i praksis er ikke dette helt sant. For i motsetning til å trekke lodd eller kaste terning, er spillet tross alt basert på menneskelige valg – både bevisste og ubevisste. Disse er det mulig å forutse. Og på den annen side, så er en selv tilbøyelig til å oppføre seg etter visse forutsigbare mønstre.

I fjor ble det (omsider?) gitt vitenskapelig tyngde til de mange tips og triks som allerede eksisterer rundt leken. En kinesisk studie (via IFLScience) samlet da 300 studenter som spilte gjentatte kamper mot hverandre, alle sammen fanget på kamera og analysert i ettertid. Som litt ekstra motivasjon, så fikk spillerne en slant ekstra i betaling når de vant.

Mønstrene i hvordan de spilte, avslører mye om vanlige strategier, om menneskelig psykologi og spillteori. Og det kan hjelpe deg med å slippe unna en uønsket tur på butikken.

Denne videoen oppsummerer det enkelt:

Det forskerne fant, høres veldig enkelt ut. Men det avslører likevel en tendens som det er fullt mulig å utnytte.

De observerte for det første at de som vinner, gjerne vil holde på den vinnende hånden i neste spill. Hvis en vant med papir, er det mer sannsynlig at papir vil bli deres valg også neste gang.

Blant dem som taper, forholder det seg stikk motsatt: de unngår den hånden som nettopp sviktet dem. Den valgte stein og som dermed tapte mot papiret i eksempelet ovenfor, vil ofte velge noe annet i neste spill.

I denne situasjonen er det helt riktig å bytte – men ikke til hva som helst. Du så at papir vant, men hvis du på refleks derfor velger det selv, ender det fort uavgjort. Snarere bør du gå for det tredje alternativet, det som ikke var involvert i sist gang.

Med andre ord: Når du taper, velg den hånden som ville slått motstanderen din forrige gang.

Men hva om også motstanderen din har lest denne artikkelen eller på noen annen måte fått med seg dette trikset? Følg med her:

Si at det var du som akkurat vant med papir, fordi motstanderen spilte stein. Motstanderen vil nå forvente at du spiller papir en gang til (fordi papir fungerer jo så bra for deg!), og vil derfor – ifølge trikset ovenfor – sannsynligvis velge saks. Den saksen kan du knuse med en stein.

Med andre ord: Når du vinner, velg den hånden som motstanderen din akkurat spilte!

Og når det blir uavgjort, er du best tjent med bare å variere, altså velge tilfeldig.

Men hvis en virkelig skal trekke vitenskapen inn i dette, og gjøre det enda mer spennende, bør en selvsagt utvide hele leken, som i tv-serien «The Big Bang Theory».

Stein, saks, papir, øgle, Spock forklares best av Sheldon Cooper:

Lykke til, neste gang en avgjørelse i hverdagen din avhenger av denne «tilfeldige», uskyldige leken!

National Geographic