Yves Rossy og Vince Reffet har opplevd en frihetsfølelse som de fleste av oss bare kan drømme om. De er kanskje det nærmeste vi mennesker har kommet å kunne fly.

Nå har duoen lagt ut en utrolig 4K-video, som vil gi deg sommerfugler i magen – der de to flyr og leker seg over verdens høyeste skyskrapere i Dubai. Du må se det selv for å skjønne hva vi mener.


Både Rossy og Reffet er erfarne flyvere. Sveitseren Rossy, den eldste av dem, er en pioner som har laget en jetpack-lignende innretning (den vi ser i filmen), med en vinge festet over ryggen – laget av karbonfiber.

Den er lett nok til at en kan spasere med den på ryggen, men de bærer nok drivstoff til å komme seg rimelig langt: Med sin jetpack har Rossy blant annet fløyet over den engelske kanal, krysset alpene, og gjort et (riktignok feilslått) forsøk på å fly fra Europa til Nord-Afrika, over Gibraltarstredet.

Reffet, på sin side, er en fallskjerm-mester som har blitt noe av en protesje for Rossy – en duo som har mer erfaring og kontroll i luften enn de aller fleste.

Selv om de begge har fløyet mye, må det være litt av et kick: Kan du se for deg følelsen av å slippe deg ut av et helikopter i stor høyde, med bare en vinge festet over ryggen som skal holde deg i luften?

– Følelsen er en blanding av frykt og adrenalin, som vi omgjør til god energi – til kraft, forteller de i filmen.

YouTube-faksimile fra Jetman Dubai : Young Feathers 4K

YouTube-faksimile fra Jetman Dubai : Young Feathers 4K

Menneskers drøm om å fly går tilbake til tidenes morgen. En husker Ikaros, som fløy for nære solen med vinger av fjær og voks i gresk mytologi, og falt i døden. Lignende skjebner har tilfalt flere av dem som har prøvd noe lignende i moderne tid.

Vi har tidligere skrevet om flere av dem, inkludert Franz Riechelt – som etter sigende laget et krater i bakken da han hoppet med en vingedrakt fra Eiffeltårnet i 1912. Eller den tyske pioneren Otto Lilienthal, som fløy over 2000 ganger med sin vingekonstruksjon på 1890-tallet, før også han fikk et fatalt møte med bakken.

Slike historier skremmer ikke dem som fortsatt søker et slikt kick.

– Jeg leker ikke med døden. Jeg leker med livet, sier Yves Rossy i filmen.

Apropos det å fly over Dubai, så anbefaler vi også filmen nedenfor – der en kan se omtrent den samme ruta fra perspektivet til en ørn.

Les også: Nettrenden vi elsker: Se verden gjennom dyrenes øyne


Jo – når vi er inne på kule filmer, så er en av de kuleste timelapse-videoene vi kjenner til, også fra denne byen. Flere fantastiske timelapse-klipp kan du forresten finne ved å følge denne linken.

Denne er skapt av fotografen Rob Whitworth, og vi kan se den utallige ganger uten å gå lei:

Toppbildet: YouTube-faksimile fra Jetman Dubai : Young Feathers 4K.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.