En dag på Mars (forvirrende nok kalt en «sol») er bare ørlite lenger enn en dag på jorda. For å være presis, varer den i 24 timer, 39 minutter og 35,244 sekunder.

En som jobber hardt der borte, gjennom hver eneste sol, er roveren Curiosity. Men her forleden tok den seg tid til å stanse opp og beskue solnedgangen, i all dens prakt. Bildeserien den sendte hjem, er den aller første vi har i farger av en solnedgang fra Mars.

Vi vet ikke med deg, men vi kjenner en skikkelig kløe etter å reise dit og se dette med egne øyne.

Les også: De melder seg frivillig for å dø på Mars. Men nå blir turen utsatt med to år.

Alle foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Bildene er tatt med roverens «Mastcam» den 15. april, på oppdragets 956. sol. Dette er ett av fem kameraer roveren bruker til vitenskapelige formål (i tillegg til 12 kameraer for navigasjon og andre praktiske formål). Flere bilder fra Mastcam kan du finne her.

Kameraet fungerer i optisk lys, altså det spekteret som vi mennesker også oppfatter, men bildene er behandlet og fargekorrigerte for at det skal være nærmest mulig likt hvordan solnedgangen ville sett ut med våre øyne.

I en pressemelding forklarer NASA at blåskjæret skyldes støv i atmosfæren. Bildet er tatt mellom to sandstormer, men en del fint støv henger igjen i horisonten.

Der himmelen vil være mer rødlig og «rusten» på dagtid, slik vi er vant med å se fra Mars, så blir lyset fra sola her spredd på en slik måte at blåfargen fremheves.

Curiosity er kjent for sine «selfies». Foto: NASA/JPL-Caltech

Curiosity er kjent for sine «selfies». Foto: NASA/JPL-Caltech

Mars er i gjennomsnitt 1,52 ganger lenger unna sola enn det vi er (avstandene varierer på grunn av at planetene går i elliptiske baner). Middelavstanden er 227,9 millioner kilometer.

For å virkelig forstå hvor langt det er dit bort til naboplaneten vår, bør du ta en pause fra å lese akkurat nå, og sjekke ut nettsiden Distance To Mars. Nettstedet består helt enkelt av en animasjon som viser den korteste avstanden mellom jorda og Mars, i riktig målestokk (målt i piksler).

Om du ikke har sett det før, så bør du forberede deg på å få bakoversveis. Det er skikkelig langt.

Der oppe romsterer roveren Curiosity. Fra før av har vi samlet noen av de beste bildene vi vet om som er tatt av eller på Mars. Slik så det for eksempel ut da Curiosity vendte blikket opp og så seg tilbake. Du befinner deg akkurat nå på den lille, hvite flekken på bildet – jorda:

Foto: NASA/JPL-Caltech

Foto: NASA/JPL-Caltech

NASA ønsker å sende mennesker til Mars innen 20 år. Vi er passe misunnelige på de første som får oppleve slike syn i virkeligheten.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.