I en hverdag full av stress og forpliktelser, er vi mange som synker ned i sofaen foran tv-en for å koble av og roe ned. Men hva får vi egentlig igjen for de titalls timene som vi klokker inn foran tittekassa hver uke?

Det kommer selvsagt helt an på programmet. En av dem som har tatt populær tv-underholdning fra å være simpelthen en virkelighetsflukt, til faktisk å handle om noe, er den levende legenden Norman Lear.

«All in the Family», den banebrytende situasjonskomedien skapt av Norman Lear, som ble sendt på amerikanske CBS fra 1971 til 1979.

«All in the Family», den banebrytende situasjonskomedien skapt av Norman Lear, som ble sendt på amerikanske CBS fra 1971 til 1979.

92-åringen – som er klar og skarp som om han var halvparten så gammel – fikk smart samfunnssatire og dagsaktuelle, politisk ladde temaer inn i tv-ruta på 70-tallet. Og det i aller beste sendetid, med situasjonskomedier som «All in the Family», «Sanford and Son» og «The Jeffersons».

I denne ukens «StarTalk» er han gjest hos programleder Neil deGrasse Tyson, i en samtale som er nesten overraskende dyp og rørende – om forholdet mellom tragedie og humor, og full av refleksjoner fra et langt og innholdsrikt liv.

Programmet ble sendt på National Geographic Channel i natt, ved midnatt. Men som vanlig så deler vi episoden her, i sin helhet, for alle dem som ikke hadde muligheten til å sitte oppe. Her følger 45 minutter med tv-historie, filosofiske innsikter, og selvsagt noen små drypp med vitenskap:

I studio har Tyson med seg blant andre Saul Austerlitz, som har skrevet ned historien om sitcom-sjangeren, med boka «Sitcom: A History in 24 Episodes from I Love Lucy to Community».

Diskusjonene om tv og meningsinnhold får her nesten en meta-dimensjon, fordi en kan kjenne igjen Tysons eget prosjekt – dette talkshowet, «StarTalk», handler jo om nettopp det å være servere tv-underholdning på samme tid som verdifull kunnskap og innsikter.

Tema for forrige ukes episode, for eksempel, var hvorvidt en kan tro på både Gud og vitenskap, der vi fikk høre de beste argumentene fra hver side. Også den episoden har vi delt i sin helhet her på Natgeobloggen.no, og du kan finne den her.

I tidligere episoder har vi også møtt filmskaperen Christopher Nolan («Interstellar», «Inception», «The Dark Knight») til en diskusjon om film og vitenskap, samt «Star Trek»-legenden George «Mr. Sulu» Takei – apropos banebrytende tv.

 

Enda flere spennende samtaler mellom Neil deGrasse Tyson, og noen av verdens mest interessante personer fra forskjellige bakgrunner og fagfelter, følger i ukene som kommer.

Besøk oss her på Natgeobloggen.no, og følg oss på Facebook, så går du ikke glipp av noe av det.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.