Edderkoppsilke er utrolig fascinerende: den er lettere enn bomull, men sterkere enn stål. Og elastisk attpåtil.

Vi har ikke knekt koden for å fremstille silken syntetisk. Men samtidig har en gjort fremskritt i andre menneskeskapte materialer, som nå er på høyde med det naturen kan produsere. Og nå har forskere gjort et gjennombrudd som kombinerer det beste fra begge verdener.

Det er italienske forskere, ved Universitetet i Trente, som har klart å forsterke naturlig edderkoppsilke med karbon. Resultatet er et av de mest slitesterke materialene som noensinne er målt. Det melder blant andre Nerdist og Technology Review.

Gjennombruddet er gjort mulig gjennom fremskritt i nanoteknologi. Forskergruppen – som inkluderer Emiliano Lepore og Nicola Pugno, med flere – har lykkes rett og slett gjennom å spraye edderkopper med vann, som inneholder karbonnanorør og grafén. De håpet, med rette, at nanomaterialene skulle blande seg sammen med silken.

Grafén er det tynneste og sterkeste nanomaterialet vi har evnet å fremstille. Dette er mikroskopiske flak av karbonatomer, satt sammen i et sekskantmønster. Det gjør materialet lett og seigt. Ved å rulle dem sammen til små sylindere, kan en skape karbonnanorør – et materiale som ifølge Forskning.no er 100 ganger sterkere enn stål.

Darwins barkedderkopp kan spinne nett sterke nok til å spenne over en elv. Lalueza-Fox, C.; Agnarsson, I.; Kuntner, M.; Blackledge, T. A. - http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0011234 Lalueza-Fox, C.; Agnarsson, I.; Kuntner, M.; Blackledge, T. A. (2010).

Darwins barkedderkopp kan spinne nett sterke nok til å spenne over en elv. Foto: Lalueza-Fox, C.; Agnarsson, I.; Kuntner, M.; Blackledge, T. A, CC-lisens BY 2,5 via Wikimedia Commons.

Forskerne blandet ut karbonnanorør og grafén i vann, som de sprayet over flere ulike typer edderkopper – med varierende resultater. Noen døde, andre hadde dårligere kvalitet på silken de produserte.

Samtidig var eksperimentet en suksess: I en Darwins barkedderkopp, som allerede lager noen av verdens største og sterkeste edderkoppnett, så de en økning i kvaliteten på silken på hele 350 prosent. Nanomaterialene ble tatt opp av hjulspinneren, og ble del av den naturlige silken.

De mener at resultatet, etter hva de kjenner til, har den høyeste elastisitetsmodulen (det vil si, største motstandsevne mot elastisk deformasjon) som noensinne er målt. Sagt på norsk, så er det ekstremt sterkt.

Spørsmålet nå, er hvordan det eventuelt kan anvendes. Det skorter ikke på bruksområder, men problemet er at en aldri har funnet noen god metode for å «høste» silken.

Det som imidlertid er like spennende, er det at forskerne skriver at metoden i prinsippet kan overføres til andre dyr og planter:

– Det kan lede til en helt ny kategori av bionisk materiale, skriver de i sammendraget til rapporten.

Skulle de finne ut av dette, har vi en spennende fremtid i vente når det kommer til lette, slitesterke materialer. Kanskje kan vi snart gjøre sånn her?

spidey

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.