Det bor cirka 7,3 milliarder mennesker på jorda. I tillegg til disse er det seks stykker som har adresse i verdensrommet. Den internasjonale romstasjonen (ISS) har vært kontinuerlig bemannet siden år 2000.

Men hvordan er det egentlig å leve der oppe? Ganske koselig, etter hva vi kan se – og det ble akkurat litt bedre. Nå har de fått sin egen espresso-maskin.

Det passer seg at det er en italiener, ESA-astronauten Samantha Christoforetti (toppbildet), som får nyte tidens første, ehem, ISSpresso.

ISSpresso-maskinen ble nylig skutt opp og installert på romstasjonen. Den kan tilby på kaffe, te, consommé, andre varme drikker – og «en smak av hjemme».

Ja, det siste står faktisk også i den offisielle beskrivelsen. For å nyte bryggene, har NASA utviklet en helt unik kopp som lar en drikke tilnærmet som normalt, selv i vektløs tilstand. Blogginnlegget som forklarer hvordan koppen er laget, er anbefalt lesning – dedikasjonen og kjærligheten til arbeidet praktisk talt stråler ut derfra. 

isssw

ISSpresso-maskinen er ikke det eneste som har gitt romfarerne en smak av hjemme denne uka. Mandag var nemlig «Star Wars»-dagen, og bildet ovenfor sier vel alt som er nødvendig om deres forhold til disse filmene. På mandag tvitret ISS bildet nedenfor, der astronautene ser på «Star Wars» i verdensrommet. No big deal. Legg merke til emneknaggen, #Maythe4thBeWithYou. 

Bildet viser Samuel L. Jackson i rollen som jedi-mesteren Mace Windu, med sin karakteristiske, lilla lyssabel. Astronautene på ISS gjør en masse vitenskapelig arbeid der oppe, men det er hyggelig å se at de kan roe ned med en film på kveldstid, de òg.

Ellers har astronautene en hverdag vi vanskelig kan se for oss her nede. Heldigvis, for de interesserte, så er det godt dokumentert. Ta for eksempel en titt på denne videoen fra 2009, der ESA-astronauten Frank de Winne tar oss med gjennom en dag i livet på stasjonen.

For bare et par dager siden, la ESA ut en video med Samantha Cristoforetti som viser frem «badet» sitt på ISS, og rutinene før leggetid …

… og hva med når de skal sove? Her kan du se hvordan det fungerer, også:

Interessert i å se mer av hvordan det er å leve i rommet? Både Cristoforetti og de andre astronautene er kløppere på sosiale medier. Følg for eksempel @ISS_Research og @AstroSamantha på Twitter, og @ISS på Instagram. I tillegg har NASA en egen nettside om livet på ISS.

Og så kan du selvsagt følge med oss på Natgeobloggen.no og NGC på Facebook, for å få med deg flere interessante historier og innsikter – hver dag.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.