Vitenskapen sier at det vi kjenner som rom og tid, ble til for 13,8 milliarder år siden. Men hva kom før «the big bang»?

Gud? Ingenting? Et multivers? Det finnes også dem som hevder at alt sammen, universet og det hele, sannsynligvis bare er et dataprogram. Vi kan jo ikke motbevise det, heller.

Det vi kan gjøre, er å høre de beste argumentene fra alle sider. Nettopp det er hva astrofysiker og programleder Neil de Grasse Tyson ønsker å gjøre i seneste episode av «StarTalk» – det smarteste, nye talkshowet på tv.

Her diskuterer han religion og vitenskap med to av de fremste ekspertene på hver side. Med seg i studio har han jesuitt-presten og forfatteren James Martin, som er kjent for amerikanere gjennom en rekke bøker, essays og tv-opptredener.

På den annen side får vi et intervju med evolusjonsbiologen Richard Dawkins, verdens kanskje mest berømte og uttalte religionskritiker. Dawkins er forfatter av blant annet boken «Gud: En vrangforestilling» (og, en fun fact: det er han som introduserte begrepet «mem»).

Er det noen av dem som klarer å overbevise deg?

Programmet ble vist på National Geographic Channel natt til mandag. Om du ikke satt oppe for å se det, så ikke fortvil: her har du hele episoden!

Tidligere i serien har Tyson hatt besøk av blant andre «Star Trek»-stjerna George Takei (aka Hikaru Sulu), og filmskaper Christopher Nolan. Også disse episodene har vi lagt ut her på Natgeobloggen.no, slik at du kan nyte dem i ro og mak når det måtte passe deg.

Tyson og Takei diskuterer blant annet «Star Trek» i forhold til samfunn, vitenskap – og stereotypier: Takei er av asiatisk etnisitet, og han er åpent homofil, to grupper som ikke akkurat er overrepresentert i tv-ruta. Klikk her for å lese mer og se hele episoden.

George Takei som Mr. Sulu i «Star Trek».

George Takei som Mr. Sulu i «Star Trek».

Uka etter var det Christopher Nolan, regissøren av «Inception» og «The Dark Knight», vi kunne møte i programmet.

Anledningen var selvsagt fjorårets storfilm «Interstellar», som viser reiser gjennom rommet, sorte hull og fjerne galakser slik en aldri før har sett dem på film. (NB: Vitenskapen bak filmen har vi allerede gått i sømmene). Hva tenker Nolan selv om vitenskapens rolle i en underholdningsfilm? Det finner du ut her.

«StarTalk» vises hver uke på National Geographic Channel, søndag kveld ved midnatt (altså natt til mandag). Følg med på NGC og Natgeobloggen.no for å møte flere kjendiser, komikere og vitenskapsfolk i samtale om viktige og spennende temaer!

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.