Knapt noen filmskaper har gjort så mye for å pirre vår nysgjerrighet for vitenskap og store ideer som engelskmannen Christopher Nolan.

Gjennombruddet kom med «Memento» – en thriller som utforsket spennende spørsmål rundt minne og hukommelse. Mange husker nok også ekstremt ambisiøse «Inception», som behandlet temaer rundt drømmer og drømmenes psykologi, før han hev seg over romfart og hard vitenskap med fjorårets «Interstellar».

Denne uken er han gjest i Neil deGrasse Tysons talkshow «StarTalk», og denne uka som i forrige legger vi ut hele programmet her på Natgeobloggen.

Du kan også se talkshowet hver søndag kveld/natt til mandag kl. 24.00 på National Geographic Channel.

Kos deg:

Som Nolan selv forteller i programmet har han vært interessert i vitenskap og vitenskapelige ideer helt siden han som tiåring så den originale «Cosmos»-serien med Carl Sagan i 1980.

Men (i likhet med flere av oss) var ikke Nolan spesielt begavet når det kom til matte og fysikk. I stedet tok han fag innen språk og litteratur, og det var ikke før han begynte å jobbe med film at han så at interessen for vitenskap og talentet for kunst kunne kombineres.

Og Nolan har også vært smart nok til å omgi seg med gode rådgivere. Til «Interstellar» hentet de for eksempel inn den pensjonerte fysikeren Kip Thorne – en av verdens fremste eksperter på effektene av Einsteins relativitetsteori.

Natgeobloggen har tidligere gjennomgått «Interstellar» på svært grundig vis, for å utforske hvordan science fiction-eposet forholder seg til ekte vitenskap.

Neil deGrasse Tyson har også vært ute på sosiale medier for å rose filmen for ideene den tar opp…

Så det bør jo kunne bli en interessant samtale med Nolan. Som vanlig er «StarTalk» bygget rundt et intervju med en kjent person, mens Tyson også har med seg to gjester i studio for å diskutere intervjuet.

Denne uken er det komiker Eugene Mirman og kosmolog Janna Levin.

Husk også å få med deg forrige ukes seriepremiere, der «Star Trek» var tema og George Takei gjest:

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.