Lørdag er det 25 år siden Hubble-teleskopet ble skutt opp med romfergen Discovery, og i løpet av disse årene har det gitt oss enorm innsikt om universet vi er en så bitteliten del av.

Først og fremst har det vært et uvurderlig verktøy for noen av verdens fremste vitenskapsfolk, men også for oss uskolerte slamper har teleskopet bidratt med innsikt og pirret nysgjerrigheten – i tillegg til å by på noen helt fantastisk vakre bilder som står støtt på egne bein.

Teorien om at et teleskop som går i bane over atmosfæren kunne gi oss helt andre typer bilder enn et teleskop plassert på jorda hadde versert i vitenskapelige miljøer i årtier før NASA klarte å samle sammen de nødvendige milliardene for å finansiert Hubble-teleskopet.

Cirka 20 milliarder kroner kostet produksjonen og oppskytningen av teleskopet, og det ga en enorm budsjettsprekk.

De første par årene ble også Hubble-teleskopet latterliggjort og ansett for å være en total fiasko. Grunnen var en linse som var feilplassert med 1,3 millimeter, og som gjorde at bildene ble uklare.

Så små marginer var det altså, og vi kan jo bare innbille oss hvilken skuffelse alle de som hadde jobbet med prosjektet i årevis følte.

Men de ga ikke opp. I 1993 dro astronautene F. Story Musgrave og Jeffrey A. Hoffmann opp for å korrigere linsen og gjøre den første av i alt fire reparasjoner.

Og dermed åpnet en helt ny og klarere verden seg.

I 25 år har Hubble-teleskopet tjent oss på trofast vis, men nå nærmer det seg slutten.

Etter planen skal dets arvtager, James Webb-teleskopet, skytes opp i oktober 2018. Det skjer digre teknologiske fremskritt på 28 år, og selv om Hubble har gjort en fremragende god jobb så kribler det i magen å tenke på hvilke spektakulære bilder James Webb kan gi oss av verdensrommet.

Planen er at Hubble kanskje kan holde så lenge som til 2020, og at de to teleskopene kanskje kan brukes samtidig i forskningsprosjekter i en viss tid – da de to kan utfylle hverandre og gi enda mer informasjon sammen enn de kan hver for seg.

I forbindelse med jubileet har NASA frigjort et stort knippe av de vakreste og mest innflytelsesrike bildene Hubble-teleskopet har tatt.

Her er noen av dem (klikk på bildet for større versjon):

 

Pillars of Creation

pillars

Et av de mest ikoniske Hubble-bildene. I dette området i Ørnetåken ser vi tre pillarer sammensatt av kald interstellar hydrogengass og støv. Her dannes nye stjerner.

 

Malstrømgalaksen

hubble1

Denne galaksen har tilnavnet Malstrømgalaksen. Den har en diameter på 65 000 lysår og antas å være ca 10 milliarder år gammel.

 

Mystic Mountain

mystic

Stjernetåke lokalisert i Carina Nebula – 7500 lysår unna jorden.

 

Arp 273

arp273

To interagerende galakser kalt Arp 273. Gravitasjonskraften til den minste galaksen gir den øverste galaksen – kalt UGC 1810 – sin roseliknende form.

 

En døende stjerne

nebula

Planetarisk tåke oppstår i siste fase av levetiden til middels tunge stjerner. Slike er svært sjeldne å se, siden stjerner kan leve i mange milliarder år – mens planetariske tåker sjelden varer i mer enn noen titusen år.

 

Sommerfugl i rommet

butterfly

Denne sommerfugl-liknende formasjonene har en døende stjerne i sentrum, mens «vingene» er gass. Ifølge The Guardian er gassen varmere enn 19 000 grader celsius, og den beveger seg gjennom rommet i over 90 000 km/t.

 

Smilefjeset

Foto: NASA/ESA

Hubble-teleskopet ble møtt med et fornøyd glis da det rettet blikket mot galaksehopen J1038+4849, i stjernebildet Store bjørn. Hver av øynene er en massiv, fjern galakse. Munnen ser ut som den gjør på grunn av en gravitasjonslinse.

Lysten på mer? I denne bildeserien kan du virkelig fortape deg:

I anledning Hubbles 25-årsdag sender National Geographic Channel dokumentaren «Hubbles kosmiske reise». Se den onsdag kveld kl. 20.00.

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.