I kveld vises den ekstra lange sesongavslutningen av «The Walking Dead» på FOX klokka 21.55.

De som har fulgt serien, har garantert lært ett og annet om hvordan zombiene oppfører seg. Kanskje også litt om hvordan du selv burde oppføre deg dersom du skulle overleve de første dagene av en zombieepidemi?

Selv om sjansene er svært små for at du noen gang kommer til å oppleve at ekte zombier kommer vaklende ut av buskene mens du er på bærtur i skogen, skal du ikke fnyse av kunnskapen serier som «The Walking Dead» kan gi oss.

zomb_isak

På et personlig plan kan for eksempel overlevelsesteknikkene seriefigurene tilegner seg i en verden uten strøm eller annen moderne luksus komme godt med om du skulle rote deg bort i ødemarken.

Men også på et overordnet nivå kan kunnskapen om zombier – og kanskje aller mest hvordan en fiktiv zombieepidemi ville spredd seg – hjelpe oss i den virkelige verdenen.

Nettopp dette er utgangspunktet for eksperimentet «Zombie-town, USA» skapt av fysikkstudentene Alex Alemi og Matt Bierbaum ved Cornell-universitetet i New York.

et interaktivt kart kan du selv bestemme hvor i USA du vil plassere en såkalt patient zero, altså den første som blir smittet av et zombievirus. Deretter er det bare å lene seg tilbake, mens kartet simulerer hvor raskt hordene av udøde zombier ville spredd seg over kontinentet.

hftdzqerlpbmlcuxs8on

«Zombie-town, USA» er en øvelse i spekulativ epidemiologi, der man ved å flikke på flere variabler (som hvor mange som blir drept per bitt og hvor fort en zombie kan gå) oppnår forskjellige resultater for spredningens teoretiske hyppighet.

Blant råmaterialet de to studentene har benyttet seg av for å lage kartet, finner vi statistikk fra 2010-folketellingen i USA – informasjon som blir kvernet og bearbeidet blant annet via den såkalte Gillespie-algoritmen.

De to har sammen med professorene Christopher R. Myers og James P. Sethna også levert en rapport, der de forklarer hele prosessen og hva de har lært av simuleringene – blant annet hvordan visse amerikanske byer er mer utsatt for zombie-epidemier enn andre.

– Etter 28 dager var det ikke de største storbyområdene som var utsatt for størst fare, men regionene som befant seg mellom disse områdene, slår rapporten fast – og nevner et eksempel:

– I California er det for eksempel regionen nær Bakersfield i San Joaquin Valley som er utsatt for størst risiko, ettersom dette området ville blitt overkjørt av zombier enten de kom fra San Francisco-området eller Los Angeles / San Diego-området. Området med den største zombierisikoen innenfor én måned er det nordøstlige Pennsylvania, som er utsatt for utbrudd som stammer fra storbyområdene på østkysten.

Det er ikke utenkelig at lokalmyndighetene i disse områdene kan benytte seg av resultatene fra disse analysene også om de skal forberede seg på andre og langt mer reelle epidemier som kan bryte ut.

zomb

Ifølge Universitas har flere forskere og smittevernere de siste årene latt seg fascinere av zombienenes potensielle bevegelser for å lære mer om faktiske sykdommer.

Og kanskje enda viktigere: Fordi zombiene er så populære som de er, kan også slik zombieforskning brukes til å lære folk hvordan de skal oppføre seg under reelle epidemier eller naturkatastrofer. Vi kan forstå at man kanskje spisser ørene litt ekstra om en smittevernsforsker nevner ordet «zombie».

Dette skjønte for eksempel Ali S. Khan ved Det nasjonale smittevernsenteret (CDC) i USA da han for noen år siden publiserte et blogginnlegg om hvordan befolkningen kunne klargjøre seg for en zombie-epidemi.

Bloggposten var egentlig ment å forberede folk på mer realistiske trusler som orkaner og lignende – men ble altså så populær at serverne krasjet.

Sesongfinalen av «The Walking Dead» kan du se på FOX i kveld klokka 21.55.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.