Hva er størst – rakettene som bar NASAs romferger opp i rommet, eller de moderne SpaceX-rakettene som skal klare å lande for å brukes på nytt?

Eller hva med i fantasiens verden, hvordan er forholdet mellom for eksempel USS Enterprise og «Mass Effect»-skipet Normandy? Eller mellom en Star Destroyer og det skipet som ødelegger Washington D.C. i «Independence Day»?

Vi elsker en god infografikk, og vi digger romskip. Her er diagrammene som gir svar.

 

Verdens raketter

La oss ta de virkelige rakettene først:

Illustrasjon: (klikk for større oppløsning)

Illustrasjon: Tyler Skrabek (klikk for større oppløsning)

Les også: Boeing tar patent på energiskjold, à la «Star Wars».

Den største som noen gang er laget, er måneraketten Saturn V. Det var disse som fraktet Apollo-mannskapene til månen seks ganger mellom 1969 og 1972.

Saturn V-raketten var utviklet av tidenes kanskje viktigste rakettforsker, Wernher von Braun – som gikk fra å utvikle Hitlers mest forhatte våpen til altså å sende de første menneskene til månen.

Diagrammet er laget av Tyler Skrabek (det er tilgjengelig som plakat, som man kan kjøpe i ulike størrelser på Etsy).

Det inkluderer kun raketter som faktisk har vært i bruk, ikke de som er i planleggingsfasen.

– For å holde det ryddig, valgte jeg å ikke inkludere raketter som ikke har fløyet ennå. Bare i tilfelle de faktisk ikke klarer å lette, sier Skrabek på Reddit (via Universe Today).

 

Fantasiens romskip

Et større og (mildt sagt) mer variert utvalg romskip finner vi i science fiction. Der er det bare fantasien som setter grenser.

Hvorfor er vi ikke overrasket over at noen på internett møysommelig har samlet og sortert et enormt antall sci-fi-romskip i et eneste, digert diagram?

Illustrasjon:

Illustrasjon: DirkLoechel/DeviantArt. Full oppløsning finnes her.

Les også: De melder seg frivillig for å dø på Mars. Men nå blir turen utsatt med to år.

Bildet er satt sammen av brukeren DirkLoechel på DeviantArt. Følg denne linken for å se originalen, og ta inn over diagrammet i full oppløsning.

Helt øverst, i en gul ramme ved siden av overskriften, kan du så vidt skimte Den internasjonale romstasjonen (ISS), som er tatt med til sammenligning. Den er knapt synlig ved siden av gigantene fra fantasien.

Skalaen i bildet er ti meter per piksel. Det inkluderer skip fra «Star Wars», «Star Trek», «Alien», «Halo», «Mass Effect», «Doctor Who», «Firefly», «Babylon 5», «Battlestar Galactica» og mange andre – kjente og kjære – filmer, spill og tv-serier.

Apropos Star Destroyers, så må vi nesten dele denne:

Og hei – mer om droner og kule videoer kan du finne her, hvor vi har samlet noen av nettets kuleste dronevideoer (NB: ikke se om du har høydeskrekk!).

Hva er din favorittrakett eller –romskip fra virkeligheten og fra science fiction? Del det med oss i kommentarfeltet på vår Facebook-side!

National Geographic