Det er snart 50 år siden mennesker først satt sine ben på månen. Siden da har vi hatt mye tid til å drømme om hvor reisen skal gå neste gang.

Det vil da også komme en tid der vi må lete etter et nytt hjem. Et viktig første skritt vil være å erobre månen og Mars. Hvor nære er vi egentlig å få til dette?

Les også: En seksåring spurte Neil deGrasse Tyson om meningen med livet. Svaret er fantastisk

En liten «koloni» av 3D-printede moduler. Hver av disse kan huse fire personer. Alle bilder: ESA/Foster + Partners

En liten «koloni» av 3D-printede moduler. Hver av disse kan huse fire personer. Alle bilder: ESA/Foster + Partners (klikk for større versjon)

Det kommer an på pengeflyten, for en rekke spennende konsepter ligger allerede på bordet.

En av våre favoritter er forslaget om en 3D-printet base på månen, designet av det britiske arkitektfirmaet Foster + Partners. Det er laget på oppdrag av Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA).

Ideen er å sende en robot til månen som kan bruke materialer fra overflaten til å 3D-printe en permanent base. En slik stasjon skal kunne beskytte blant annet mot stråling og meteorittnedslag, samt selvfølgelig holde luft og en behagelig temperatur, slik at mennesker kan oppholde seg der.

Det høres helt vilt ut, som hentet ut av billig science fiction. Men, hei – vitenskap! Dette er nå i prinsippet mulig, selv om det kreves noen snedige tekniske løsninger før det kan gjennomføres i praksis.

Les også: Disse science fiction-filmene gleder vi oss til i 2015

ESA og arkitektfirmaet Foster + Partners tester 3D-printer-konseptet. Les mer her. Foto: ESA/Foster + Partners (klikk for større versjon)

ESA og arkitektfirmaet tester 3D-printer-konseptet. Foto: ESA/Foster + Partners (klikk for større versjon)

I over to år har det vært kjent at det er mulig å smelte løsmaterialet av stein og støv som dekker månens overflate, og bruke det til å lage solide strukturer med en 3D-printer.

NASA laget den gangen noen kilo regolitt tilsvarende den som finnes på månen, og utfordret forskere til å eksperimentere med å bruke det som materiale.

Dette klarte forskerne ved Washington State University, som endte med et keramikk-lignende resultat. Inntil denne teknologien blir mer avansert så de i første omgang for seg at astronauter kan bruke dette til å gjøre reparasjoner eller lage reservedeler.

Men det har ikke stoppet andre visjonærer fra å drømme, og ta konseptet videre – for eksempel til å bruke det til å lage en permanent månebase, altså. Foster + Partners har laget denne videoen, som viser et hypotetisk oppdrag fra oppskytning til ferdig base:

I konseptet deres fraktes en modul til månen. Fra den ene enden vil den utvide seg med en stor, oppblåsbar dom. Den mobile 3D-printeren vil så samle regolitt fra overflaten, smelte den, og «printe» et hardt skall over domen.

Konseptet ble først lagt frem i januar 2013, og er fortsatt nettopp det: et konsept. Det er på ingen måte bestemt at noe slikt vil bli forsøkt. Men det er heller ikke glemt. Da ESA samlet over 350 eksperter til en workshop i Nederland fjor høst, var et hett tema hvordan 3D-printing kan forandre romfarten.

Dette begynner jo allerede å bli en realitet. Sånn som i jula, da en astronaut på Den internasjonale romstasjonen trengte et verktøy, og NASA sendte det på epost.

Men sett at vi laget denne basen. Har vi da det som trengs for å bo på månen? Sjekk denne fantastiske infografikken fra space.com for noen svar:

Infographic: How mining colonies could be set up on the moon.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.