Spørsmålet er like gammelt som menneskeheten selv. Hva er meningen med det hele? Vi er mange som leter etter håndfaste svar, gjennom religion – eller kanskje hos Douglas Adams.

Vi vil stort sett være skeptiske til noen som påstår å ha svaret – med mindre den personen er Neil deGrasse Tyson. Under et arrangement i Boston forrige uke ble den populære vitenskapsformidleren stilt til veggs med spørsmålet av en gutt på seks og trekvart år.

– Hva er meningen med livet? sa guttungen da han gikk opp til mikrofonen under spørsmålsrunden.

Svaret til Tyson er fantastisk:

Nøkkelen kan være å se spørsmålet på en annen måte.

– Jeg tror folk stiller det spørsmålet på den antagelsen at «mening» er noe du kan gå omkring og lete etter, frem til du kan si: Her er den! Jeg fant den, her er meningen med livet, sier Tyson, mens han går rundt på scenen som om han prøver å huske hvor han har lagt lommeboka si.

– Men dette scenariet tar ikke høyde for at mening er noe du skaper selv. Noe du produserer for deg selv, og for andre.

Han fortsetter:

– Så når jeg tenker på meningen med livet, så spør jeg: «Lærte jeg noe i dag som jeg ikke visste i går, noe som bringer meg litt nærmere det å forstå alt vi kan vite om universet?». Hvis jeg går gjennom en dag uten å vite litt mer enn jeg gjorde dagen før, da føler jeg at den dagen er bortkastet.

Det er noe sublimt over denne tanken, det å strekke seg til det ytterste for å forstå – alt. Gutten på seks (og trekvart!), som allerede stiller disse spørsmålene, ligger godt an til å bli den dypeste tenkeren i verden, hvis han kan beholde den tankegangen.

– Når folk sier på slutten av skoleåret: «Ja, sommerferie! Nå trenger jeg ikke å tenke mer!», da tenker jeg at, eh … hæ? Virkelig? Å lære bringer deg nærmere naturen. Å lære hvordan ting fungerer, det gir deg makt til å påvirke hendelser. Det gir deg muligheten til å hjelpe dem som trenger det. Makt til å hjelpe deg selv, og å kontrollere din retning i livet, sier Tyson, og fortsetter:

– Når jeg tenker på meningen med livet, da ser jeg ikke et evig spørsmål vi aldri kan finne svaret på. For meg er dette innen armlengdes avstand hver eneste dag.

Han henvender seg deretter til gutten igjen:

– Så til deg, du som er seks-og-tre-fjerdedeler, vil jeg foreslå at du utforsker naturen så mye du overhodet kan. Noen ganger betyr det at klærne dine vil bli skitne, fordi du vil hoppe i sølepytter, selv om foreldrene dine ikke vil at du skal gjøre det. Vel, da forteller du dem at du får lov av meg.

Det er enda flere gullkorn i filmklippet ovenfor, så vi anbefaler alle å se det.

Neil deGrasse Tyson er astrofysiker, og jobber til daglig som sjef ved Hayden-planetariet på Naturhistorisk museum i New York City. Men han er mest kjent som programleder på tv og radio, ikke minst for den fantastiske serien «Cosmos» (som du kan lese mer om her).

Vi anbefaler å se hele denne serien, for et flott innblikk i universet og vår plass i det. Du kan få med deg nest siste episode på National Geographic Channel nå på søndag, klokka 20.05, og siste episode søndag 1. februar til samme tid.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.