Nazi-Tyskland hadde mye rart for seg. Enkelte stormannsgale prosjekter, som å mure inn hele Europa med festningsverker, går det i og for seg an å forstå fra et militært perspektiv.

Men Hitler planla ikke bare å erobre Europa. Han ville gjøre det til Tyskland, eller hans egen forvridde versjon av hva Tyskland var og kunne bli.

Én sånn visjon var å gjøre om store deler av Polen til en enorm «urskog» – et friluftsområde og en jaktmark som del av tyskernes Lebensraum. Ikke bare det: Siden 20-tallet hadde tyske vitenskapsfolk jobbet med å bringe tilbake utdødde skapninger som skulle slippes løs der.

Fordums beist som skulle være verdige utfordringer for tyske jegere.

Nettopp dette er tema for dokumentaren «Hitlers juramonster», som vises på National Geographic Channel i morgen kveld, tirsdag klokka 22.00.

Helt øst i Polen, på grensen til Hviterussland, ligger Białowieżaskogen. Det er alt som er igjen av en autentisk urskog som en gang strakk seg over det europeiske lavlandet.

Tyskerne ikke bare begjærte denne skogen med sine tusener av sjeldne plante- og dyrearter. De ville utvide den, gjøre den til sin egen. Mest av alt ønsket de å se igjen et dyr som en gang var en konge der, nemlig uroksen (engelsk: auroch).

Dette er dyret som moderne kveg stammer fra, og som har hatt en nærmest mytologisk status i Tyskland.

Dragedreperen Siegfried (aka Sigurd Fåvnesbane) jaktet uroksen i det tyske nasjonaleposet Nibelungenlied. Diktet er en hjørnestein i det nazistene anså som tyskernes nasjonale arv, og den samme fortellingen som inspirerte Wagners mest berømte opera.

Det å kunne se seg selv som Siegfried som jakter en mektig motstander – i et romantisert, autentisk tysk rike som strakk seg gjennom Europa – må ha vært en våt drøm for de ledende nazistene.

Nazi-jegere fra «Hitlers juramonster».

Nazi-jegere fra «Hitlers juramonster».

Uroksen levde lenge side om side med tamme kveg, etter at de ble domestisert for omkring 10 000 år siden. I villmarken levde de lengst i sentraleuropeiske skoger, inkludert nettopp i Tyskland og Polen.

Det siste kjente dyret ble drept i Polen i 1627.

Det var et enormt beist. Skulderhøyden på oksen var 160 – 180 cm, så høy som en voksen mann, med det store hodet og hornene ragende enda høyere. Kua målte omkring 150 cm til skuldrene.

Du vet oksene du ser i hulemalerier fra steinalderen? Det er disse. De største, på den tiden, kunne ha 1,5 tonn med vekt bak de digre hornene.

I «Jurassic Park» blir dinosaurer bragt tilbake til live gjennom bevart DNA. I mellomkrigstiden, da dette prosjektet ble planlagt, visste man ikke en gang at DNA eksisterte.

Uroksen skulle ikke gjenskapes gjennom kloning, men gjennom krysning – som en slags reversert evolusjon. De tyske brødrene Heinz og Lutz Heck jobbet hver for seg med å krysse ulike prakteksemplarer av kveg for å avle frem en «moderne» urokse. Heinz i München, Lutz i Berlin.

Det er bare Heinz sine eksemplarer som overlevde krigen. Det kan diskuteres hvor vellykket det var, eller om disse dyrene er de som minner mest om sine forfedre. Heck-kveg har en viss fysisk, men ikke genetisk likhet til sine forbilder. Et moderne program for å avle den frem kan komme mye nærmere.

Heinz Heck sitt arbeid skal forresten ha vært viktig for å redde visenten (europeisk bison) fra utryddelse – Europas største drøvtygger.

Apropos «Jurassic Park», les også: Hvorfor har ikke «Jurassic World»-dinosaurene farger og fjær? – Hopper bukk over 30 år med forskning, sier ekspertene

Maleri av en urokse som slåss mot et pakk med ulver. Av  Heinrich Harder (Wikimedia Commons)

Maleri av en urokse som slåss mot et pakk med ulver. Av Heinrich Harder (offentlig eiendom, Wikimedia Commons).

En skulle tro dette bare er en av de mange, ville mytene som har oppstått rundt Nazi-Tyskland. Som at de trodde jorda var hul og huset underjordiske riker, eller at de jaktet på den hellige gral. Men dette har virkelig røtter i sannheten.

Det er heller ikke så komisk som det først kan høres ut. Området som var sett ut for skogen var nemlig et tidlig åsted for fordriving, etnisk rensning og massakrer av mennesker som levde der.

Dette var med andre ord dypt seriøst.

Du kan lære mer på National Geographic Channel tirsdag kveld, 20. januar klokka 22.00.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.