Som kranglende søsken som innerst inne har en dyp kjærlighet til hverandre – slik er forholdet også mellom science fiction og ekte vitenskap.

Greit nok at forskere ser sitt snitt til å påpeke at dinosaurene i «Jurassic World» er latterlig utdaterte (de mangler jo fjær!), eller at en ikke nødvendigvis skal sitere «Star Wars» på en prøve i fysikk.

Sannheten er at science fiction pirrer fantasien, og gir vitenskapen noe å strekke seg etter – mens den også kan inspirere publikum til å lære noe om det virkelige universet. Derfor digger vi begge deler. Her er de science fiction-filmene (og andre vitenskaps-relaterte filmer) vi gleder oss aller mest til i år.

 

«The Theory of Everything»

Han kan bli nevnt i samme åndedrag som Albert Einstein og Isaac Newton. Alle vet hvem han er. Men hva er egentlig historien til Stephen Hawking?

«The Theory of Everything» er ikke akkurat en science fiction-film, men det er definitivt en film for oss som er glad i vitenskap. Den tar for seg en periode i livet til en av moderne tids fremste vitenskapsfolk, som på godt og vondt har alle trekkene vi forbinder med en sterk historie:

En lysende karriere, et romantisk eventyr – og så kommer sykdommen.

Skulle dette livet, som lovet så mye, ta slutt før det kommer ordentlig i gang? Hawking lider av en sjelden form for amyotrofisk lateralsklerose (ALS), som er grunnen til at han lever i rullestolen og trenger elektroniske verktøy for å kommunisere. Men det var langt fra sikkert at han skulle overleve i det hele tatt.

Filmen er et romantisk drama om Hawking (spilt av Eddie Redmayne) og hans kone, Jane (Felicity Jones). Kjærlighet, sykdom, vitenskap – her står det mye på spill, og vi klør etter å se hva de har fått til.

Norsk premiere: 6. februar.

 

«Jupiter Ascending»

Dette er kanskje en outsider, men likevel er det få filmer vi er mer nysgjerrige på i år enn denne. Sist gang Wachowski-søsknene laget film var det med «Cloud Atlas» (2012), et ambisiøst og passe finurlig prosjekt som møtte mildt sagt blandede kritikker, og som aldri trakk noe stort publikum.

«Cloud Atlas» har allerede gjenoppstått som en moderne kultklassiker, og selv digger vi den. Alt tyder på at «Jupiter Ascending» blir like sær og spennende. Filmen skulle egentlig ha premiere i fjor sommer, og den offisielle grunnen til at den ble flyttet er at de trengte mer tid til å finslipe spesialeffektene. Mon tro om den egentlige årsaken er at de ikke tror den vil treffe et bredt nok publikum?

Filmen handler om … vel, vi vet ikke om vi en gang skal prøve oss på å forklare det. Noe som dette: Det er utenomjordiske «kongelige» vesener som har plantet livet på jorda og mange andre planeter, med den hensikt at de senere kan høste det, fordi de vil lage et serum som skal gi dem evig liv. Når en tidligere hersker blir gjenfødt på jorda i Mila Kunis’ kropp (i den titulære rollen som Jupiter), bestemmer de seg for at tiden har kommet for innhøsting.

Foruten Kunis møter vi Channing Tatum; han spiller en interplanetarisk kriger som er halvt albino, med både menneske- og ulve-DNA …! Jupiters rival til herredømme over jorda spilles av Eddie Redmayne, han som også spiller Stephen Hawking i «The Theory of Everything», med premiere samme dag.

Det høres helt sprøtt ut, men vi kjøper det. Tror vi!

Norsk premiere: 6. februar.

 

«Chappie»

Vi vet ikke så altfor mye om «Chappie», men magefølelsen sier at dette kan bli en perle i år. Chappie er en robot som blir kidnappet ved «fødselen», og vokser opp i en slags dysfunksjonell familie. Han er en talentfull tass, som tilsynelatende har sterke følelser og meninger.

Så langt høres dette ut som en flåsete komedie. Men det er faktisk heller snakk om en action-thriller, med det som virker å være Pixar-aktige, komiske innslag.

Sørafrikanske Neill Blomkamp står for regien. Han har skrevet den sammen med sin kone Terri Tatchell, samme duo som stod bak briljante «District 9» (2009). Vi får litt av de samme vibbene av traileren denne gangen.

Av de åtte filmene på denne lista er det faktisk hele tre som handler om en robot med avansert kunstig intelligens. Slike figurer er helt sentrale også i «Ex Machina» og «Avengers: Age of Ultron».

– En tenkende robot kan bety slutten på menneskeheten, sier rollefiguren til Sigourney Weaver i traileren til «Chappie», og hun setter dermed ord på en frykt som også eksisterer i den virkelige verden. Vi har sett det på film tidligere, men dette har aldri vært et så stort tema som akkurat nå.

Foruten Weaver finnes blant andre Hugh Jackman på rollelista, mens Chappie selv er spilt av Sharlto Copley.

Vi tipper at Chappie er den søteste av de mange intelligente robotene på kino i år, men det ser ut som at han kan slå fra seg også. Vi kommer definitivt til å sjekke ut hvordan han klarer seg.

Les også: Robot-apokalypsen nærmer seg? Tesla-gründeren tror noe «virkelig farlig» kan skje innen fem år

Norsk premiere: 6. mars.

 

«Ex Machina»

Hvis man kan skape en robot som minner så mye om et menneske at det er vanskelig å se forskjell på dem, da er det klart at det oppstår etiske dilemmaer. Og kanskje grobunn for en spennende thriller?

I denne spenningsfilmen har en vitenskapsmann i all hemmelighet laget en kunstig intelligens, som får navnet Ava (spilt av svenske Alicia Vikander). Oppfinneren inviterer en av sine ansatte til sitt hus i fjellene (rettere sagt i vakre, norske omgivelser), som prøvekanin i en rekke eksperimenter med Ava.

Er roboten til å stole på? Hva med skaperen hennes? Det vites ikke.

Filmen tar utgangspunkt i Turing-testen – ideen om å komme til et teknologisk nivå der det er umulig å avgjøre om en intelligens er kunstig eller menneskelig. Du kan lese mer om «Ex Machina» og Turing-testen i denne artikkelen, der vi rettet søkelyset mot den tragiske historien om mannen bak kunstig intelligens.

Denne problematikken – forholdet mellom menneske og maskin – er definitivt i tiden, som vi allerede har vært inne på. Det gjenstår å se om «Ex Machina» vil bringe noe nytt til bordet.

Les også: Kan datamaskiner ha følelser, og vise kjærlighet?

Norsk premiere: 10. april.

 

«Avengers: Age of Ultron»

Hvem ville du helst tatt en kaffe/drink med: Ava, Chappie – eller Ultron?

Av de tre robot-protagonistene på rappen her, så er nok dette med god margin den farligste. Han ble til som et eksperiment gjort av Tony Stark, men som kom ut av kontroll. Trusselen vokser seg så stor at verdens største helter må samles på ny for å ordne opp.

Joss Whedon er tilbake ved roret, og det er så absolutt ingen mangel på stjerner foran kamera, heller. Alle heltene fra megapopulære «The Avengers» (2012) er tilbake, og etter hva vi har sett til nå blir de like opptatte med å slåss med hverandre som mot noen andre.

Det spås at «Age of Ultron» skal bli større, mørkere og modigere enn noen film i serien til nå. La gå at det kanskje er en av filmene på denne lista som har minst med vitenskap å gjøre – det er samtidig en av de vi gleder oss aller mest til.

Norsk premiere: 22. april.

 

«Jurassic World»

Som nevnt innledningsvis: nei, dinosaurene i denne filmen har ikke fjær. Og det er feil. Vi har lært mye siden Steven Spielberg skrev filmhistorie med «Jurassic Park» i 1993, og paleontologer innvender nå at filmskaperne denne gangen hopper over 30 år med forskning.

Men, hei – «Jurassic World» er fortsatt en blockbuster om dinosaurer! Yay.

På dette tidspunktet har man fått dinosaurene på Isla Nublar under kontroll, og parken fungerer og er åpen for publikum. Men selvsagt går det galt denne gangen også, når forskere lager en dinosaur-hybrid som kommer på avveie.

Colin Trevorrow står for regien, mens det er Chris Pratt («Guardians of the Galaxy») som har hovedrollen. Kommer vi til å bry oss om han klarer å stikke av fra hybrid-monsteret? Vi får se – vi er veldig spent på om denne kan nå opp til nivået til Spielbergs original.

Les også: Kunne heltene i filmsuksessen «Guardians of the Galaxy» overlevd uten romdrakt?

Norsk premiere: 6. juni.  

 

«The Martian»

Utsnitt av omslaget til boka «The Martian».

Utsnitt av omslaget til boka «The Martian».

Seks dager etter at astronauten Mark Watney blir en av de første til å sette sine ben på Mars, er han sikker på at han også vil bli den første til å dø der.

Dette er premisset for «The Martian».

Tredje oppdrag til den røde planeten må avbrytes når en sandstorm feier inn over basen, og mannskapet blir tvunget til å evakuere. I kaoset blir Watney antatt død – og etterlatt. Ikke en gang NASA som følger med fra jorda får med seg at han faktisk er i live. Og om de så kunne sende forsyninger eller en redningsaksjon, så ville det ta måneder eller år før de kommer seg til ham. For Mars er langt, langt borte – lenger enn mange kanskje innser.

Filmen er basert på boka med samme navn, skrevet av Andy Weir. Kanskje den beste boka vi leste i 2014. Det er en trøtt klisjé å si det, men det er virkelig vanskelig å legge fra seg fortellingen om hvordan den ensomme marsboeren kjemper for å overleve, mutters alene på en fremmed planet.

I filmatiseringen er det Matt Damon som har rollen som Watney. Rollelisten ellers inkluderer skuespillere som Kate Mara, Jessica Chastain, Sean Bean – og «vår egen» Aksel Hennie.

I regissørstolen sitter Ridley Scott, som vi vet at kan lage fantastisk science fiction når han er på sitt beste. Dette er tross alt mannen bak «Blade Runner» og «Alien».

PS: Sjekk ut foredraget med forfatteren i videoen over. Historien hans byr på både spenning og briljant humor, men er også proppfull med genuin, vitenskapelig innsikt. Weir har nemlig gjort enormt med research for å sørge for at hver minste detalj er troverdig.

Vi gleder oss åpenbart veldig til å se hvordan det vil ta seg ut på det store lerretet.

Les også: Er vitenskapen bak «Interstellar» troverdig? Vi ser nærmere på høstens storfilm

Norsk premiere: 27. november.

 

«Star Wars: The Force Awakens»

Denne trenger vel egentlig ingen introduksjon. Ti år etter sist gang en fullblods «Star Wars»-film var å se på kinolerretet, vender jediridderen tilbake. Spenningen står i taket.

I påvente av denne nye filmen har vi allerede gått vitenskapen i «Star Wars» i sømmene.

For hvordan fungerer egentlig lasersverd, eller dødsstjernen? Hva med å reise i lyshastighet, eller gjennom asteroidebelter? Finnes det virkelig steder i universet der vi kan få en vakker, dobbel solnedgang slik som den Luke får se på Tatooine?

Alt dette, og mye mer, kan du lese om her.

Norsk premiere: 18. desember.

 

Har vi glemt noen? Hvilke filmer gleder du deg mest til i 2015? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.