Ikke et vondt ord om NASA – men det er lite i romfarten i dag som er mer spennende enn det som skjer hos deres private utfordrer og samarbeidspartner, SpaceX.

I morgen skyter de for første gang i historien opp en rakett som etter planen skal lande trygt på jorda igjen, etter å ha vært sendt ut i rommet. Raketten, Falcon 9, bærer med seg forsyninger til Den internasjonale romstasjonen.

SpaceX har sendt fartøy til romstasjonen før, med sin Dragon-kapsel. Denne er med på turen også nå.

Forskjellen ligger i at også selve raketten skal overleve turen tilbake til jorda denne gangen. Ikke bare er Falcon 9 laget for ikke å brenne opp når den hamrer inn i atmosfæren, men den skal deretter lande kontrollert og vertikalt på bakken.

Nærmere bestemt skal fartøyet lande på en ubemannet lekter i havet, utenfor Florida – passende nok merket med en diger X.

Les også: Verdensrommet i 2015: Her er hendelsene vi gleder oss mest til.

lekterX

Egentlig skulle Falcon 9 fly på tirsdag denne uka, men måtte avbryte på grunn av en teknisk feil. Et nytt forsøk skjer i morgen, lørdag 10. januar. Det hele strømmes direkte på SpaceX sine nettsider, fra klokken 10.30, norsk tid.

Dragon-kapselen er ikke bemannet, men er lastet med over to tonn forsyninger til de seks astronautene som nå bor på Den internasjonale romstasjonen. Blant annet proviant, samt utstyr til vitenskapelige eksperimenter.

Selskapet har allerede gjennomført fire vellykkede turer til stasjonen. Men der det begynner å bli rutine å få Dragon til romstasjonen, så er det et usikkerhetsmoment om de klarer å berge Falcon 9. SpaceX-lederne insisterer på at det bare er en 50/50 sjanse for at raketten kommer seg hjem i god behold.

Her kan du se opptak fra en testflygning (og landing) av Falcon 9, der den riktignok aldri reiste helt ut i rommet:

Les også: «Star Wars»-spesial: Hvordan fungerer egentlig den galaksen, langt, langt borte?

Målet til SpaceX er i alle tilfeller å gjøre romfart vesentlig mer effektivt og billig i fremtiden.

– Hvis vi kan finne ut hvordan vi effektivt kan bruke raketter om igjen, på samme måte som fly, da kan prislappen på tilgang til verdensrommet reduseres med en faktor på hundre. En fullt ut gjenbrukbar rakett har aldri før blitt laget. Dette er det fundamentale gjennombruddet som behøves for en revolusjon i tilgangen på rommet, sier gründeren bak SpaceX, Elon Musk.

Musk er samme mann som også står bak både PayPal og Tesla.

– Jeg startet med programvareutvikling, og nå gjør jeg romfart og bilindustri, skrev han tidligere denne uka, for å presentere seg i en spørsmål-og-svar-økt (AMA) på Reddit.

Romfart og bilindustri! Det er vel ingen andre som kan si det samme, og han er attpåtil i ferd med å revolusjonere begge disse bransjene.

Musk sin AMA er spennende og anbefalt lesning, både for detaljer om SpaceX sine planer og ambisjoner, og om hva som driver dette multitalentet som står bak.

Les også: Kan datamaskiner ha følelser, og vise kjærlighet?

Falcon 9. Foto: SpaceX

Falcon 9-raketten som skal fly i morgen. Foto: SpaceX (klikk på bildet for større versjon)

I fjor høst fikk forresten Elon Musk mye medieomtale for å ha slått alarm om hvor vi er på vei med kunstig intelligens – i tråd med hvordan maskinene har vendt seg imot menneskeheten i filmer som «The Matrix» og «Terminator». Han frykter at noe farlig kan skje om fem til ti år.

Reaksjonene som fulgte gjorde at Musk fikk gjennomgå i media, og langt ifra for første gang. Under AMA-økten ble han spurt om hvordan han klarer å holde det gående, selv gjennom slik «uoverstigelig motgang» som han har opplevd. Svaret hans er fantastisk:

– Det er et flott sitat av Churchill: Hvis du går gjennom helvete, så ikke stopp.

Når han blir konfrontert direkte med denne debatten, svarer han at sikkerheten rundt kunstig intelligens må skjerpes – og så lenker han til denne videoen:

Det er i hvert vanskelig ikke å få sansen for karen, med tanke på hvordan han svarer for seg.

National Geographic