Det høres kanskje enkelt ut å finne vann, mat og ly i villmarken. Men sannheten er at naturen kan overmanne deg på bare noen få dager – eller timer – dersom du ikke er forberedt.

Vet du for eksempel hva du kan spise og drikke, hvordan du skal skaffe deg ly for natten, få i gang et bål og holde deg varm, eller håndtere et bitt, en forgiftning, eller en skade?

Torsdager klokka 22.00, viser National Geographic Channel «Villmarksprøven». I denne programserien vil vanlige mennesker bli sendt dypt inn i villmarken, der de må klare å overleve.

Det er opp til dem selv å komme seg gjennom dette, men de får samtidig hjelp fra en overlevelsesekspert som følger med på avstand, gjennom en skjerm. På denne måten får deltagerne tips og livsviktig informasjon underveis – som kan forbedre prognosen deres fra et par dager, til så lenge det måtte trengs for å komme i sikkerhet.

Hadde du turt å delta? Her følger noen generelle tips til hvordan du kan klare deg i kamp mot naturen.

 

1. Ta forholdsregler

Heldigvis har vi ikke så mange farlige kryp å tenke på her i Norge, men det lurer nok av farer i naturen likevel.

Heldigvis har vi ikke så mange farlige kryp å tenke på her i Norge, men det lurer nok av farer i naturen likevel.

Enten du blir sittende fast i villmarken fullstendig uventet, eller hadde planlagt en reise, så er det visse forholdsregler du kan ta på forhånd. Hver gang du setter ut på tur et stykke vekk fra sivilisasjonen, så bør du for eksempel alltid passe på at noen andre vet hvor du skal.

Du bør også ha med deg visse grunnleggende verktøy og redskaper. Et kompass og kart over området er selvsagt høyt på lista over viktige saker i ryggsekken. Ikke minst bør du ha lært deg å bruke dem!

Du bør også ha en kniv. Tro oss: en god kniv vil være din beste venn om du sitter fast i naturen alene. Helst bør du ha en med et fast skaft, siden de er mer holdbare. En lommekniv/multiverktøy er derimot supert å ha i tillegg. Kniven vil komme godt med til å lage redskaper som våpen, fyrtøy, eller til og med bandasjer, ved å skjære til stoff.

Du trenger den også til å konstruere ly, til å åpne pakker og skjære rep, eller simpelthen til å spikke for å slå i hjel dødtid. Pass på å holde den ren og skarp! Les mer om viktigheten av en god kniv for overlevelse her og her.

Du bør også ha med deg

 • Et førstehjelpsskrin
 • Noen meter med rep
 • Ekstra tøy, et godt pledd, gode sokker og en varm lue – uansett årstid
 • En solid vannflaske, og helst et filter/vannrensesystem
 • Fiskesnøre og kroker
 • En kjele, til å koke vann og mat
 • Fyrtøy (av metall; også fyrstikker i vanntett pose)
 • En lykt, et speil, en fløyte eller annet du kan bruke for å få oppmerksomhet
 • Materiale for å lage ly. Presenning, søppelsekker, etc.
 • Telefon, radio og ekstra batterier

Ikke minst, så langt det er mulig: Du bør være mentalt forberedt, og klar for å kanskje gå sulten. For en mer detaljert guide til hva du bør pakke, så har HowStuffWorks.com en god guide.

 

2. Vær positiv, og tenk gjennom valgene dine

Bilde fra «Villmarksprøven», som har premiere på National Geographic Channel torsdag klokka 22.00.

Bilde fra «Villmarksprøven», som har premiere på National Geographic Channel torsdag klokka 22.00.

Det høres kanskje åpenbart ut, men et viktig skritt for overlevelse er å være oppmerksom, seriøs, positiv – og gjennomtenkt.

Om du blir strandet og alene, må du for eksempel velge: vil du prøve å komme deg tilbake til sivilisasjonen på egenhånd, eller lage leir og vente på hjelp? Det er en avgjørelse du bør ta så kjapt som mulig. Men ikke før du har tenkt gjennom konsekvensene, og hva som er best for akkurat din situasjon.

Samtidig kan en negativ innstilling være ødeleggende for både deg og de som eventuelt er sammen med deg. Arbeidsmoral, initiativ og en positiv holdning vil hjelpe deg langt på vei mot å komme godt ut av en slik situasjon.

Og vær føre var: lag et bål før du blir kald, og husly før det blir mørkt. Dette vil være mye enklere når du er minst mulig stresset og ukomfortabel.

 

3. Mat, drikke, ly og varme

villmarksprøven4

Når du sitter fast i naturen, er det lite som er mer viktig å tenke på enn å holde deg varm, og ikke minst hydrert. Du vil ikke overleve mer enn maksimalt et par-tre dager uten vann. Dugnadssiden WikiHow har gode sider med tips og triks for å overleve, finne vann og næring i villmarken og i skogen, her og her.

Hvis du ikke finner en kilde til drikkevann, må du tenke på hvordan du kan samle opp regn og dugg. I verste fall kan du samle opp dugg i klærne dine, og vri dem opp for å få ut væsken. En detaljert guide til å finne og filtrere vann i naturen finner du her.

Er du usikker på vannet, så bør du koke det i noen få minutter for å drepe bakterier – bare pass på at det ikke koker bort, dersom du har en begrenset mengde!

Vann bør være første prioritet. Så lenge du får i deg væske kan du overleve i to-tre uker uten mat. Ikke at det vil være spesielt behagelig. Men det er bedre å være sulten, enn å spise noe som viser seg å være giftig. Hold deg unna sopp, bær og planter som du ikke kjenner igjen.

Gode kilder til mat kan være fisk og insekter. Insekter er kanskje ekle, men de er næringsrike. Som en tommelfingerregel bør du styre unna larver, insekter med sterke farger, og de som biter eller stikker deg. Andre insekter bør uansett stekes, for å fjerne bakterier, og du bør fjerne hodet, bein og vinger. For eksempel gresshopper vil da være utmerket næring, om du er i nød.

Foruten å ha vann og mat i magen, bør du prøve å holde deg tørr og varm. Finn naturlig ly, eller lag det selv – som en snøhule eller gapahuk.

Til slutt: Her har du en samling med over 50 tips for overlevelse i villmarken, som kommer slag i slag over et snaut kvarter. Den er grei å se gjennom et par ganger, før du legger ut på den store ekspedisjonen du drømmer om:

Så – tror du at du har det som trengs? Følg med på «Villmarksprøven», torsdager klokka 22.00 på National Geographic Channel, og se om du tror du kunne gjort det bedre.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.

En tanke på "Hvor lenge ville du klart deg alene i villmarken? Kanskje kortere enn du tror"

 1. jeg hadde fint klart dette… Og jeg kunne godt tenkt meg å være med hvis det blir noe Norsk versjon av dette…

Kommentarfeltet er stengt