– Jeg skal aldri drikke igjen.

Har du noen gang vridd deg forfjamset og stedsforvirra i senga en søndagsmorgen, med en bankende hodepine, og tenkt den tanken?

Da er du ikke alene. Men hvorfor må dagen derpå være så fryktelig kjip, og er det noe vi kan gjøre med det? Her følger noen svar.

Illustrasjonsfoto: Álvaro Canivell, Flickr, cc-lisens 2,0

Illustrasjonsfoto: Álvaro Canivell, Flickr, cc-lisens 2,0

En viktig årsak til at du blir fyllesyk er at du er dehydrert. Det virker kanskje kontraintuitivt, at du skal bli dehydrert når det du gjør er å drikke. Men tingen er at alkoholen fungerer som et diuretikum – det vil si at den er vanndrivende.

Mer folkelig sagt så øker den produksjonen av urin. Når du kjenner naturen kalle er det altså ikke bare fordi du har helt i deg mye væske, men fordi kroppen ikke klarer å ta den opp i kroppen og bruke det: vannet ledes rett til blæra.

Andre kroppsfunksjoner skriker snart etter vann for å fungere. Siden du har mye væske i hjernen begynner de å stjele det derfra, og voilà: du får en deilig, hamrende hodepine. Det er derfor det er lurt å fylle på med vann gjennom kvelden.

De fleste steder der du leser om årsaker til resten av symptomene, vil du høre at det har å gjøre med et stoff som heter aceltaldehyd. Det har blitt stilt spørsmålstegn ved om dette virkelig er syndebukken, men her er uansett den vanlige forklaringen:

Det er leverens funksjon å bryte ned alkoholen i det vi drikker, og det er en oppgave den i utgangspunktet er svært god på.

Med alkohol skjer prosessen i to ledd. Først omdannes etanolen i drikken til det nevnte stoffet, acetaldehyd. Dette reagerer deretter med et annet stoff som allerede finnes lagret i leveren, nemlig glutation. Acetaldehyd og glutation danner til sammen acetat, som skilles harmløst ut av kroppen.

Men det er bare små mengder glutation i leveren. Nå etter at etanolen brytes ned til acetaldehyd, så stopper prosessen opp, som et tett rør. Acetadehydet, som er mye mer giftig enn alkoholen i seg selv, samler seg opp og begynner å sive ut i kroppen. Se en flott visualisering av forklaringen her:

I senere år har det blitt viet seriøs forskning til hva som egentlig forårsaker en hangover, og hva vi kan gjøre med det. En koreansk studie kobler det til en reaksjon i immunsystemet: se så at fyllesyke har en sammenheng med unormale mengder cytokiner, et molekyl som hjelper immunsystemet å «kommunisere».

Introduseres cytokiner i en frisk person vil de ganske riktig oppleve samme symptomer som etter en fyllekule – inkludert redusert evne til å hente frem minner!

Hvis det stemmer at tømmermennene er en slags betennelse, så vil det si at antiinflammatoriske legemidler som aspirin og ibuprofen kan være til god hjelp. Prøv det, og se om det fungerer for deg.

Men for all del, styr unna paracetamol! Denne krever mye av leveren din, og denne vil jo allerede være under stort press. Her kan du gjøre varig skade. Du bør også være forsiktig med ibuprofen, dersom du har trøbbel med magen.

Så ta smertestillende, men i små mengder. Hvis du ikke stoler på dømmekraften til din fremtidige, fulle selv, så kan du kanskje legge frem riktig dosering på nattbordet på forhånd?

Så finnes det ellers en kur mot den plagsomme fyllesyken?

Det viktigste tipset ellers er selvsagt å begrense inntaket av alkohol og kjenne dine begrensninger. Men dersom det er uaktuelt så kan du likevel ta visse forholdsregler.

YouTube-kanalen AsapScience har i en av sine mer populære videoer samlet alle de vitenskapelige svarene for hva som kan fikse en hangover. Du kan se filmen ovenfor.

Før du drar på byen bør du spise fet mat og karbohydrater. Stoffene i maten vil bremse de negative effektene av alkoholen i kroppen.

Steg to har vi allerede nevnt: drikk vann! Både før, underveis, og etter festen. Når du blir dehydrert og kroppen begynner å stjele vann fra hodet ditt, vil hjernen bokstavelig talt krympe. Ikke veldig kult. Der har du en morsom faktaopplysning å kaste tilbake på de som eventuelt måtte se rart på deg om du sitter med et vannglass.

Videre bør du velge lyse og klare drikker. Rødvin og brun sprit inneholder større mengder fuseloljer, biprodukter av alkoholfremstilling som er mer giftige enn etanol. Disse kan gi deg en skikkelig dårlig dag derpå, så prøv å unngå dem. Leveren din vil takke deg.

Å veksle mellom øl og andre drikker kan være en dum idé, men ikke fordi alkoholprosenten varierer. Snarere er det sånn at kullsyreholdige drikker gjør at du tar opp alkohol lettere, det vil si at øl forsterker de negative effektene av for eksempel fuseloljene i brun sprit.

Og igjen: Etter byen, uansett om du tar en smertestillende eller ikke, så hell nedpå masse, masse vann før du legger deg. Du vil være glad for det neste morgen.

Lykke til!

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.