Eksplosjonen i internettvideoer er noe av det beste som har skjedd oss som er glad i vitenskap. Omtrent uansett hva det er du synes er spennende, så finnes det noen som lager velproduserte, morsomme og informative filmsnutter om det.

Vi har gått gjennom noen av våre favorittkanaler for populærvitenskap på YouTube, og samlet et knippe av deres aller beste videoer fra 2014. Hold deg fast, her er det mye å lære:

MinutePhysics

Det er et godt spørsmål: Hvorfor er egentlig solsystemet flatt? Og for den saks skyld – hvor kommer det fra til å begynne med?

Denne kanalen er en av våre desiderte favoritter, med enkle forklaringer på alt mellom himmel og jord. Det vil si: mest himmel.

 

Asap Science

En av de mest populære opplastingene til Asap Science i år er – som de sier selv – en liten video om et, eh … smått problem.

Vi vet ikke om det er mest kult eller litt finurlig at de har så mye vitenskap å vise til for dette, som jo mange av oss har lurt på …

 

Vsauce

Hva smaker mennesker? Vi vil helst ikke vite svaret, men Vsauce har prøvd seg på å gi det likevel.

Dette er forresten samme kanal som også spurte, for noen uker siden, hva som ville skjedd om jorda virkelig var flat. Det ville faktisk være umulig å falle over kanten … Vsauce dukket også opp i vår «Star Wars»-spesial!

 

Big Think

Denne kanalen er litt annerledes enn dem vi har vist til nå. Big Think samler noen av verdens ledere tenkere og setter dem ned foran kamera, for å dele noen av sine fremste innsikter.

I denne episoden er det James Gleick, forfatteren av flere bestselgende populærvitenskapelige bøker, som forteller om det han tror alle genier har til felles. Han har skrevet biografier av både Richard Feynman (en personlig favoritt her i gården) og Isaac Newton, han er en fyr som vet mer om genier enn de fleste.

 

It’s Okay To Be Smart

«Det var ikke noe første menneske». Det er påstanden denne kanalen kaster på bordet, og deretter går inn for å besvare.

Dine foreldre, besteforeldre, oldeforeldre og tippoldeforeldre – alle sammen er mennesker, selvsagt. Men hva skjer om du fortsetter å gå lenger tilbake i slektstreet? Bør det ikke finnes en person som var den aller første, siden vi tross alt ikke alltid har vært her? Ikke nødvendigvis.

I videoen over får du en god forklaring.

Tidligere i høst skrev vi forresten om en annen video fra samme kanal, som spurte hvorfor noen mennesker er venstrehendte. Godt spørsmål, det også. Pluss at de har laget en veldig kul video om vitenskapen i «Game of Trones».

 

Ted-Ed

Disse fantastiske, animerte kortfilmene tar for seg et digert spenn av temaer, fra hvordan sukker på virker hjernen, til hvorvidt alvisk, klingon, dothraki og na’vi er virkelige språk.

YouTube-kanalen er en avlegger av TED, som med sine mange, korte foredrag en av de desidert mest informative nettstedene på hele internett.

I denne videoen fra i sommer, forklarer de hvorfor det å spille et instrument starter en «fest i hjernen», og er svært bra for oss.

 

SciShow

Her er det mye bra å velge mellom! SciShow lager videoer med høy produksjonsverdi, spennende presentasjon med mye humor, og et digert spenn i temaer.

Den aller mest populære i år, med over fire millioner visninger, handler ikke om store temaer som astronomi eller evolusjon eller kjernefysikk. Snarere spør de: hva er egentlig greia med rødhåra folk?

 

Serious Science

Som det avsløres av navnet: denne er litt mer «seriøs» enn mange av de andre på lista. Det vil ikke si at de andre er useriøse – bare litt mer folkelige i fremstillingen.

I likhet med Big Think er dette en kanal som gir briljante vitenskapsfolk fra ulike disipliner 10-15 minutter til å fortelle om utrolig fascinerende temaer.

I høst hadde vi med oss enda en annen video fra denne kanalen, nemlig om forskningen på en medisin mot aldring, som nå blir prøvd på mennesker.

Denne gangen gikk vi for en forklaring på hvordan og hvorfor stjerner dør.

 

Veritasium

Dette er et partytriks som vil gjøre din neste fest fullstendig uforglemmelig.

Veritasium – enda en genial kanal – har besøkt noen gale dansker som har laget en todimensjonal «Ruben’s Tube» som reagerer på musikk med flammer. Dette må du se selv!

 

Crash Course

Du vil kjenne igjen programlederne fra SciShow – men denne kanalen har en annen tvist. Her går de i dybden på et spennende tema over flere episoder, og i år har de tatt for seg noe vi selv synes er utrolig spennende: «big history»!

Dette er et fugleperspektiv på hele historien. «The big bang», stjerners fødsel og død, hvordan solsystemet vårt blir til, livet som oppstår på jorda, tidlige mennesker som utvikler språk, og senere jordbruk, verdenshistoriens kriger og revolusjoner – alt dette er del av vår fortid, og kan plasseres på en eneste stor tidslinje. Første episode av Crash Course sitt krasjkurs finner du ovenfor.

Vi legger også ved en video fra The Big History Project sin egen YouTube-kanal.

 

Andre godbiter

Til slutt kan vi nevne noen andre høydepunkter fra året som har gått, som da Smarter Every Day forklarte hvorfor det gjør vondt å tatovere seg – og viste hvordan prosessen ser ut i en nydelig høyhastighetsfilm, tett innpå nåla.

Så har vi The Science Channel, som demonstrerer hvordan Morgan Freeman høres ut på helium, og kanalen Numberphile som viser den vitenskapelige metoden for å skjære kake.

Noen av de aller, aller kuleste, de kommer derimot fra BBC.

Tidligere i høst skrev vi om «tidenes råeste basehopp» – som gjøres av en gåsunge, og ikke for moro skyld. En hjerteskjærende liten naturfilm. Den er bare slått av Brian Cox-programmet «Human Universe», som spurte: Hva faller fortest: en fjær eller en bowlingball?

Svaret er i hvert fall vakkert:

Mangler vi noen av årets beste vitenskapsvideoer? Del dem med oss i kommentarfeltet!

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.