Hvordan ville det vært å bo på en flat jord? Det finnes dem som mener det faktisk er sånn, og det må de gjerne få lov til.

La oss si at vi aksepterer det, bare som et tankeeksperiment. Men i motsetning til konspirasjonsteoretikerne, så tar vi likevel hensyn til resten av vitenskapens lover.

Da skjer det veldig merkelige ting. Ingen skip ville falt over kanten, fordi det ville være for vanskelig å komme seg dit. Men hvorfor?

Sjekk denne videoen, den seneste fra den populære YouTube-kanalen Vsauce, for en illustrasjon:

Det er ikke sant at folk trodde jorda var flat inntil Kristoffer Columbus’ tid. Det har vi skrevet om tidligere, som én av ti vanlige misforståelser du kan ha lært på skolen.

Allerede i antikkens Hellas, for mer enn 2000 år siden, så beviste de ikke bare at jorda er rund – de regnet til og med ut hvor stor den er. Ganske nøyaktig, også.

Men hva om det likevel var feil? Hva om jorda tross alt var flat som en pannekake, og alle andre beviser bare er en eneste stor konspirasjon? Da må Isaac Newton ha vært med på konspirasjonen, for i så fall må tyngdekraften tas ut av ligningen.

Jorda føles flat fordi tyngdekraften trekker deg rett nedover, mot jordas indre, uansett hvor du befinner deg. Når du tenker over det så ser du at dette er grunnen til at jorda er rund til å begynne med, siden dette også gjelder materien som planeten er laget av.

Stjerner, planeter og dvergplaneter er tunge nok til at all materien trekkes mot midten og klumper seg sammen til en sfære, men ikke så tunge at den indre strukturen fortsetter å kollapse innover mot å bli et sort hull. Denne balansen er kjent som hydrostatisk likevekt.

Dersom jorda var flat, og tyngdekraften fortsatt fungerte som vanlig, ville ting blitt veldig merkelig, veldig fort. Du ville nemlig fortsatt blitt trukket mot sentrum – men med mindre du stod akkurat i midten (kall det origo), så ville ikke lenger sentrum vært under beina på deg!

Jo lenger du beveget deg vekk fra origo, jo mer ville det føles som å gå i oppoverbakke. Om så jorda var flat å se på, ville den føles som om den var formet som innsiden av en bakebolle.

Tresnitt/gravering av flat jord-myten, av Camille Flammarion (1888). Wikimedia Commons.

Tresnitt/gravering av flat jord-myten, av Camille Flammarion (1888). Fra Wikimedia Commons.

Om du likevel kom frem, er faren større for å falle bakover mot sentrum (ned i «bakebollen»), enn å falle ut i verdensrommet! Skulle du klare å kare deg over kanten (sett at det fantes en fungerende atmosfære du kunne puste i, og så videre), så kunne du tvert imot sette deg ned på toppen og nyte en velfortjent appelsin og kvikk lunsj. Og så kunne du hoppet ned og se hva som finnes på den andre siden.

Dette er selvsagt rent hypotetisk. Om vi så hadde kjevlet ut planeten til en tynn lefsedeig, så ville den kjapt «falt» inn mot sentrum og blitt sfærisk igjen.

Men hvem vet – kanskje Newton, NASA og National Geographic alle sammen er med på en eneste stor konspirasjon for å lure deg, at jorda er flat og tyngdekraften ikke finnes i det hele tatt? I så fall bør du være forsiktig neste gang du drar til sjøs og seiler ut mot horisonten.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.