Hva har «Harry Potter» (bildet), «Star Trek» og «James Bond» til felles?

De er bare noen eksempler på det vi har sett et utall ganger i populærkulturen. At evnen til å gjøre seg usynlig kan være både et effektivt våpen og forsvar.

En banebrytende oppfinnelse gjør at vi nå er ett skritt nærmere å gjøre virkelighet av det som i science fiction-litteraturen kalles en «cloaking device».

Cloaking kan oversettes som maskering, tildekking eller kamuflasje, så i mangel på et etablert norsk begrep kan vi kalle det en kamuflasjeenhet.

Oppfinnelsen det er snakk om er tidenes desidert kjappeste kamera. Så kjapt at det kan ta bilde av selve lyset, og hvordan det beveger seg.

Først må vi forklare konseptet. Punkt én er at lys er alt vi ser.

Lyset har forskjellig karakter ettersom hvilke objekter det treffer, under hvilke omstendigheter, og øyet som ser. Hvordan lys og farger fungerer kan du lese mer om her.

«Cloaking» er egentlig bare en optisk illusjon. I stedet for at lyset treffer objektet og reflekteres tilbake mot øynene våre som vanlig, så blir det bøyd eller ledet vekk.

Teknisk sett ser vi altså ikke gjennom et objekt, men rundt det. Der vi skulle sett en bil eller et romskip, ser vi i stedet en fredelig landevei eller tomt rom. Svært praktisk for dem som vil lage fremtidens spionfly.

Et av de mest spennende forsøkene som har blitt gjort på å lage en virkelig kamuflasjeenhet ble vist frem tidligere denne høsten – og det er så enkelt at du kunne laget det i garasjen. Alt som blir plassert mellom disse linsene synes å forsvinne:

De virkelig store gjennombruddene har likevel vært utilgjengelige, fordi selve interaksjonen mellom lys og objekter er svært vanskelig å studere. Inntil nå.

Forskere ved Washington-universitetet i St. Louis, ledet av Lihon Wang, har nå nemlig laget et kamera som tar bilder ufattelig fort, skriver blant andre Motherboard. Det kan ta – hold deg fast – 100 milliarder bilder i sekundet.

Den aktuelle teknologien har blitt døpt Compressed Ultrafast Technology (CUP), og ligner ikke noe kamera du kan finne på ditt lokale kjøpesenter. Det både er, og ser ut som, noe som hører hjemme på et laboratorium, mer enn det er et «fotografiapparat» i tradisjonell forstand.

 

Kamera-teknologien. Illustrasjon: Nature

Kamera-teknologien. Illustrasjon: Nature

Du kan godt kalle det «makro». Dette skjer på partikkelnivå.

Kameraet er ikke det første som kan avbilde fotoner (lyspartikler), men det er det første som kan fange dem både i rom og tid – eller med andre ord, i bevegelse.

Vi vil ikke begi oss ut på å forklare detaljene i hvordan det fungerer, men kortversjonen er at «kamerasensoren» i seg selv beveger seg ekstremt kjapt langs samme akse som det som fotograferes.

Resultatene er beskrevet i det prestisjetunge tidsskriftet Nature, der du kan lese om spesifikasjonene (krever innlogging). Dette korte klippet er laget med CUP:

Forskerne mener teknologien kan bli viktig for fremskritt i telekommunikasjon, kvantefysikk, biomedisin, fremstillingen av kunstige materialer og mye annet.

Ikke minst er det i arbeidet med å utvikle kamuflasjeenheter at teknologien virkelig kan komme til sin rett.

– Dette forskningsområdet, som ble gjort populært i «Star Trek», finnes i virkeligheten. Selv om det har blitt gjort mange fremskritt i forskningen på kamuflasjeenheter, så demmes utviklingen opp av at man ikke kan se interaksjonen mellom lyset og det objektet som skal dekkes, heter det i Nature.

Det er dette som nå er gjort mulig.

Teamet bak CUP håper teknologien kan åpne dører for vitenskapen, og lede til funn som ingen har forutsett eller forventet.

– Vi håper CUP vil tilrettelegge for nye oppdagelser i vitenskapen – ting vi ikke har tenkt på ennå, sier Lihon Wang i en pressemelding (via Motherboard), og fortsetter:

– Slå sammen CUP-teknologien med Hubble-teleskopet, så har vi både den største spatiale oppløsningen med Hubble, og den største temporale oppløsningen med CUP. En slik kombinasjon er nødt til å lede til vitenskapelige gjennombrudd.

Men enda viktigere er det at det kan gi det en slik morgenkåpe:

hp

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.