Alle har hørt om Apollo-programmet. Fartøyene som for første gang sendte mennesker til månen.

Til sammenligning er det i dag få som har hørt om Orion. Men snart skal denne bli like berømt som sin forgjenger. Orion skal ta oss til Mars.

Orion er faktisk det største som har skjedd i romfarten på flere tiår. I morgen skal det fly for første gang.

I videoen ovenfor ser du en animasjon av hva som skal skje i morgen (via Universe Today). Prøveflyvningen, som ikke er bemannet, vil starte fra Cape Canaveral i Florida tidlig på morgenen. Romkapselen vil returnere til jorda allerede 4,5 timer senere.

Fartøyet vil først gå en runde rundt jorda og bygge opp fart, før den slynges ut til en avstand på nesten 6000 kilometer. Til sammenligning er Den internasjonale romstasjonen i snitt bare 330 kilometer unna jorda, og Hubble-teleskopet 559 km.

På denne høyden vil Orion være eksponert for strålingen i rommet, og NASA har utstyrt den med 1200 sensorer som blant annet skal teste om det er trygt for astronauter inne i kapselen.

De må også forsikre seg om at returen til jorda er trygg for mennesker. Når den faller tilbake mot planeten, vil kapselen nemlig treffe atmosfæren i en hastighet på 30 000 km/t, der luften omkring den vil varmes opp til glohet plasma. Over 2000 varmegrader.

Dersom varmeskjoldet fungerer som det skal, vil den likevel komme seg gjennom dette uskadd, bremse opp, og dale fredelig ned i Stillehavet.

Alt dette før lunsjtider. Her ser du hvordan det vil foregå:

Visualisering av Orion-prøveflyvningen. Illustrasjon: NASA

Visualisering av Orion-prøveflyvningen. Illustrasjon: NASA

Første bemannede oppdrag vil etter planen skje i 2021. Astronautene vil da bære på seg NASAs splitter nye, science fiction-aktige romdrakter, fra den såkalte Z-serien.

De første menneskene som setter bena på Mars vil sannsynligvis ha på seg en fremtidig Z-drakt (bildet under).

Før turen går til Mars vil NASA riktignok sende astronauter på oppdrag til asteroider mellom planetene, innen 2025. Orion skal sende mennesker lenger vekk fra jorda enn vi noensinne har vært, men det skal skje stegvis.

nasa-z-2-spacesuit

Avstanden til Mars må nemlig ikke undervurderes. Sjekk denne utrolig stilige nettsiden som visualiserer hvor avsindig langt det egentlig er.

En reise dit vil ta flere måneder – hver vei. Men i løpet av 2030-tallet håper NASA på å sende Orion av sted mot den røde planeten, med astronauter om bord.

Vi har etter hvert lært mye om å leve i rommet over tid, gjennom Den internasjonale romstasjonen, som har vært konstant bemannet siden år 2000.

Én av tingene vi har funnet ut, er at dette er vanskelig.

En av de største utfordringene er tilgang på mat, vann og luft. Dette er en problemstilling som norske forskere over tid kan være med på å løse, gjennom et spennende nytt prosjekt i samarbeid med Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA). Les mer om dette her.

 

Orion er det første fartøyet på over 40 år som er laget for å ta mennesker ut i det dype rommet, forbi lav jordbane.

Den er kanskje ikke så imponerende å se på, i forhold til romfergene – som ble pensjonert i 2011. Det er kanskje derfor den ikke vekker så mye oppsikt.

Orion ligner faktisk mye mer på fartøyet som tok oss til månen i 1969. Det er ikke tilfeldig.

– Fartøy med vinger er veldig, veldig vanskelig å lage, bygge og bruke, sier NASA-sjefen, Charles Bolden til NPR.

– Mine aerodynamikk-venner og rakett-venner forteller meg at den koniske formen er den beste for oss, fortsetter han.

Så skinnet kan bedra. Romfergene står på bakken, men drømmen om å utforske rommet lever i beste velgående. Apropos: Sjekk denne fantastiske kortfilmen som viser en spektakulær fremtidsvisjon for utforskingen av vårt solsystem.

mars

Dette er faktisk en utrolig spennende tid for romfart. Denne høsten har vi for første gang landet et fartøy på en komet, i Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA) sitt Rosetta-oppdrag.

Den japanske romforskningsorganisasjonen (JAXA) sendte i går av sted en rakett som skal bringe stener fra en asteroide tilbake til jorda. Og det private selskapet Mars One planlegger en koloni på den røde planeten.

Generasjonen som vokste opp etter krigen husker månelandingene, og det kan virke som det har stagnert siden da – som om noe har gått tapt.

Dette er i ferd med å endre seg, og generasjonen som vokser opp i det nye millenniet ser ut til å få oppleve enda større bragder.

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.