Det er til den behagelige duren av Carl Sagans sublime prosa at kortfilmen «Wanderers» tilbyr sin visjon for vårt solsystem. En uovertruffen visualisering av våre omgivelser, og projisering av de drømmene vi har om dem.

Sett deg godt til rette. Skru av lysene, ta på hodetelefoner og vri lyden opp til smertegrensa. Denne kortfilmen er fullstending fortryllende:

«For all its material advantages, the sedentary life has left us … edgy, unfulfilled. Even after 400 generations in villages and cities, we haven’t forgotten. The open road still softly calls, like a nearly forgotten song of childhood. We invest far-off places with a certain romance».

Slik åpner Sagans overstemme. Ordene er fra boka «Pale Blue Dot», som vi siterte her på bloggen senest for noen få dager siden.

Få har fanget ærefrykten for universet og vår plass i det i nærheten av så godt som Carl Sagan. Og ordene har aldri vært så treffende som til disse bildene.

Filmen er laget av den svenske animatøren Erik Wernquist, og det er en fremtidsvisjon – en visualisering av solsystemet og hvordan vi en gang i fremtiden kanskje vil oppleve det.

Alt vi ser i filmen er virkelige steder, basert på fotografier og kart fra verdens romorganisasjoner. Installasjonene, slik som romheisen på Mars, finnes selvsagt ikke. Men de er en vitenskapelig solid fremtidsdrøm.

Utsikt mot Jupiter fra månen Europa. Bilde fra kortfilmen «Wanderers» av Erik Wernquist.

Utsikt mot Jupiter fra månen Europa. Bilde fra«Wanderers» av Erik Wernquist.

Vi får blant annet et nærbilde av den berømte røde flekken på Jupiter og et hypnotiserende klipp fra innsiden av Saturns ringer. Selv er vi aller mest fascinert av utsikten fra de forskjellige månene vi besøker i filmen.

Akkurat som at vi har sett en virkelig «jordoppgang» fra månen, tenk for et mektig syn det vil være å se Saturn reise seg over Iapetus, eller den mektige Jupiter dekke synsfeltet fra Europa?

Ismånen Europa er forresten et av stedene i solsystemet der man er mest optimistiske om å finne liv, da månen har et hav av flytende vann under overflaten.

Wernquist har laget et galleri med mer informasjon om hvert av stedene, som du kan finne her.

Vi vil også gripe anledningen til å dele en annen video med stemmen til en stor vitenskapsformidler.

Denne bruker (stort sett) bilder her fra jorda, men er ikke noe mindre hypnotiserende, akkompagnert av innsiktene til Richard Feynman. Igjen – pass på at denne spilles av i HD, og nyt den:

Forresten, bare for å punktere stemningen helt på tampen her.

Erik Wernquist, mannen bak «Wanderers», er samme fyren som i sin tid skapte han irriterende karen her:

 

National Geographic

National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.